Enzim, canlı organizmalardaki kimyasal reaksiyonların hızını ve verimliliğini muazzam hızlandıran biyolojik bir katalizördür. Bu reaksiyonlar sırasında bir enzim, substratlar üzerinde etki eder ve bunları, ürünler olarak adlandırılan farklı moleküllere dönüştürür. Neredeyse tüm hücresel metabolik süreçler, yaşamı sürdürebilecek kadar hızlı bir hızda bir enzimin oluşmasını gerektirir. Bir enzim bir proteindir, ancak tüm proteinler enzim değildir.
Bir enzim katalizörünün gerektirdiği 5,000’den fazla biyokimyasal reaksiyon bilinmektedir.
Bir enzim, tıpkı tüm katalizörler gibi, reaksiyonun aktivasyon enerjisini azaltarak reaksiyon hızını artırır.
Botanikte iki tip enzim vardır: ekzoenzimler (hücre dışı enzimler) ve endoenzimler (hücre içi enzimler). Eksoenzimler, aktiviteleri ve işlevleri hücrenin dışında meydana gelen enzimlerdir ve hücreden çıkarıldıklarında bile yeteneklerini korurlar. Diğer taraftan, endoenzimler, hücre içinde işlev gören ve hücreden çıkarıldıklarında yeteneklerini yitiren enzimlerdir.
Bir enzimin yeteneği diğer moleküllerden etkilenebilir; Faaliyetleri yoğunlaştırılabilir veya azaltılabilir. Aktivatörler, bir enzimin aktivitelerini yoğunlaştırabilen moleküller iken, inhibitörler, aktivitelerini azaltabilen moleküllerdir.
Enzimler katalize ettikleri biyokimyasal reaksiyonlara göre sınıflandırılır. En yaygın altı enzim grubu, ligazlar, izomerazlar, hidrolazlar, transferazlar, liyazlar ve oksidoredüktazları içerir. Bununla birlikte, bir enzim, aynı zamanda tripsin, rennin ve pepsin gibi etki eden özel moleküle “ase” ekinin eklenmesiyle de sınıflandırılabilir. Örneğin lipaz, lipid molekülleri üzerinde hareket ederken, sukraz sakaroz üzerinde etki gösterir.