Engelli insanlar ne gibi zorluklar çeker ? Onların hayatını kolaylaştırmak için neler yapabiliriz.
Engellilerin topluma katılmalarının önündeki en büyük engellerden biri de ulaşım, fiziksel çevre ve konut sorunudur. Engellilerin içinde yaşadıkları fiziksel çevre, sahip oldukları fiziksel işlev bozuklukları yetersizlikleri ve bunun yol açtığı sınırlamalar yüzünden büyük önem taşımaktadır.
Engellilerin Karşılaştığı Sorunlar:
1- Fiziksel Sorunlar
a- Altyapı ve Üstyapı sorunları ve Çözüm Önerileri
b- Ulaşım sorunları ve Çözüm Önerileri
2- Sosyal Sorunlar
a- Negatif Ayrımcılık ve Çözüm Önerileri
b- Sosyal Red, Acıma ve Eksik Görme sorunları ve Çözüm Önerileri
3- Ekonomik Sorunlar
a- Aile desteği açısından ekonomik sorunlar
b- Devlet desteği açısından ekonomik sorunlar
Engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak için neler yapabiliriz ?
“Kamuya ait her yapı engelliye uygun olmalı, Özel kişilere ait her yapının da 8/1’i engelliye uygun olmalıdır.” Bu ne demektir biraz açayım Eğer Müteahhit isen ev yapıyorsan 8-10 evinden birini engelli vatandaşlarımıza uygun dizayn etmelisiniz! Umumi tuvaletlerde en az 1 adet engelli lavabosu bulunmalı, Devlete ait her kurum ise engellilere uygun olmalıdır. Orayı sadece 3-5 engelli kullanacak olsa bile… Çünkü bu bir haktır. Tatil köylerine Engellilerin kullanabileceği odalar ve yollar inşa edilmeli.
Merdivenlerin yanına muhakkak engellilerin kullanabileceği şekilde rampa vb yapılar konulmalı ki engelli vatandaşlar kullanabilsinler.
Toplu Taşıma Araçları: Engellilerin en büyük sıkıntılarından biri de otobüsler… Engellileri taşımak için gereken rampa ya da asansörlerin bulunduğu otobüs sayısı arttırılmalı.
Engelli Araçları: Engelli araçlarını almak satmak değiştirmek oldukça zor bu konuda yasal düzenlemelerin derhal yapılması arabalarını herkesten alıp herkese satabilmeli.
Engelli araç park yerleri arttırılmalı
Engelli Plakası: Engellilere verilen Plakalardaki işaretler kaldırılmalı engellilere ait arabaları başkalarının kullanamaması ve engellilerin adeta engelli olarak fişlenmesi ortadan kaldırılmalı.
Taksilere alınmayan engelliler: Taksi Odaları Başkanları, taksi şoförlerini uyarmalı ve engellileri arabalarına almayan şoförler olursa ceza kesileceğini şoförlere bildirmeli bu kararlar oda karar defterlerine yazmalı ve bu cezaları tahsil etmelidir.
Engelli Şoförler: Bazı engelli şoförlerin hareket kabiliyetleri sınırlı olduğundan yavaş hareket edebiliyorlar. Ya da araçtan inemedikleri için belli durumlarda sıkıntı yaşayabiliyorlar. Bu durumlarda diğer şoförlerden çok kötü laflar işitebiliyorlar bu konu toplumsal bir sorun ve tedavisi eğitimle mümkündür.
Negatif Ayrımcılık : Bu konuda en çok sorun işe alımlarda yani istihdamda yaşanmakta işverenler, işyerinde engelli birini görmek istemiyorlar. Çünkü birçoğuna göre önemli olan daha çok para kazanmak ama bilmedikleri bir nokta var o da engellilerin daha zor şartlarda çalışmalarına rağmen işlerini sağlıklı bireylere göre çok daha iyi yapmaları… Çünkü engelli bir birey için iş sahibi olmak Özgüvenli olmanın öncelikli koşullarından biri bu bakımdan engelliler işlerine engeli olmayan bireylerden daha sadıklar. Ama işverenlerdeki önyargılar engellilerin sorun çıkaracağı vb tarzdaki düşünceleri engellilerin iş bulmalarını zorlaştırmaktadır.Bu konuda mevcut yasadaki engelli çalıştırma oranı arttırılmalı ve yasa işler kılınmalıdır.
İlköğretimden itibaren engelli bireylere karşı nasıl davranılması gerektiği öğretilmelidir. Bununla ilgili etkinlikler yapılmalıdır.
Aile desteği açısından ekonomik sorunlar : Çözüm engelli maaşlarının iyileştirilmesidir. Devlet herkese iş bulamaz ama engellilere hatırı sayılır bir maaş bağlayarak onların toplumdan soyutlanmalarını engelleyebilir. Böylece aileye yük olunmaz hatta katkı bile sağlanabilir.
Tüm engelliler için Devlet garantisi, yüksek maaş, pozitif ayrımcılık, yeterli ulaşım konaklama ve barınma imkanları sağlanabilir.