Adı neden Hürrem sultan pilavı diye sordum arkadaşıma diziden etkilendim galiba renkli, ihtişamlı kıyafetlerden olmalı diye cevap verdi. Ramazana sayılı günler kalmışken, iftar sofralarının vazgeçilmezlerinden olan pilavın çok lezzetli bir çeşidi…
2 su bardağı baldo pirinç
3 su bardağı tavuk suyu
3 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı yeşil Antep fıstığı
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet domates
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
Pirinci bir kaba koyup üzerine sıcak su ekleyip 15 dk bekletin. Bir teflon tencerede tereyağını eritip üzerine yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyip, pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Fazla karıştırmayın, pirinçler kırılmasın. Bir ara pirinçleri kavurmak zorlaşacak ama sonra pirinçler gevşeyecektir.
Şeffaflaşan pirinçlerin üzerine toz şekeri Antep fıstığını ekleyip 1 dk daha kavurup, üzerine nohudu ve tavuk suyunu ekleyip 10 dk yüksek daha sonra alçak ısıda pişmeye bırakın. Pilavın üzerinde delikler olunca altını kapatıp 10 dk dinlendirin.
Pilavın üzerindeki pirinçler kıvrılmaya başlayınca pilavı karıştırın. Ve 5 dk daha kapağı aralık olarak dinlendirin. Küp doğranmış domatesle süsleyip servis yapın.