İçli köfte yapmak size zor mu geliyor. İşte içli köfte tadında bir tarif. İlk defa görümcemde yedim bu köfteyi çok güzel çok ta pratik geldi bana severek yedik hepimiz.
Köfte için:
1 su bardağı İnce bulgur
1 bardak sıcak su
1 adet haşlanmış patates
250 gram orta yağlı kıyma
1 çorba kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tuz
1’er çay kaşığı karabiber, köfte baharı
1 adet yumurta
Kıymalı harcı için:
250 gram Yağsız kıyma
1 adet ince doğranmış Soğan
1’er çay kaşığı tuz, karabiber
4 çorba kaşığı Sıvıyağ
Öncelikle sini köftenin kıymalı harcını hazırlayalım. Bir tavanın içine 4 çorba kaşığı sıvıyağ koyun yağ kızmaya başlamadan önce üzerine 250 gram yağsız kıymayı ve 1 adet ince doğranmış soğanı koyarak yaklaşık 5 dakika boyunca karıştırarak kavurun. Üzerine 1 çay kaşığı tuz ve karabiber ekleyerek 2-3 dakika daha kavurun ve tavanın altını kapatın.
Sıra sini köftenin bulgurlu kısmında
Diğer yanda boş bir kabın içine 1 bardak bulgur ve 1 bardak sıcak su koyarak bulgurun şişmesini bekleyin. Bulgurun üzerine 250 gram orta yağlı kıymayı koyun. Üzerine 1 yumurta, 1 çorba kaşığı salça, 1 adet haşlanmış patates rendesi, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı köfte baharı koyarak iyice yoğurun. Bulgurlu kıymayı hamur yoğurur gibi yaklaşık 3-4 dakika boyunca yoğurduktan sonra elinizle top yaparak toparlayın.
Bulgur köftesini iki eşit parçaya bölün.
Bir fırın tepsisinin altını sıvıyağ ile iyice yağlayın ve bulgurlu köftesinden böldüğünüz parçalardan birini tepsinin dibine iyice yerleştirin. Kavurduğunuz soğanlı ve kıymalı karışımı tepsinin dibine yerleştirdiğiniz bulgurlu köftenin üzerine yayın.
Bulgurlu köftenin geri kalan kısmını bir yağlı kağıdın üzerine yatırın ve tepsideki malzemelerin üzerini örtecek büyüklükte yayın. Kenarlarını bir spatula ile düzeltin ve yağlı kağıtla beraber tepsinin üzerine kağıt üstte kalacak şekilde kapatın. Bulgurlu köfteyi düzgünce yerleştirdikten sonra yağlı kağıdı köftenin üzerinden kaldırın ve tepsideki köftenin üzerini yine spatula ile düzleştirin. Spatulanın keskin tarafı ile tepsideki köfteyi 6 eşit parçaya bölün.Üzerine fırça yardımıyla 1 çorba kaşığı zeytinyağı sürün.
Tepsiyi bu şekilde önceden 180 derece ısıtılmış fırına vererek 20 dakika boyunca pişirin. Üzeri kızaran ve pişen köftenizi fırından çıkarın ve kestiğiniz dilimleri spatula ile alarak parçalamadan servis tabaklara koyun. Etrafını dilediğiniz gibi süsleyerek servis edin.
Not: Sini köfteyi fırında fazla bırakmayın. Bulgur çabuk pişer. Fazla kalırsa sini köftemiz sertleşir.