Gündelik yaşantımızda ne kadar hareket ettiğimize, bedenimize aldığımız yiyecek ve içeceklerin kalitesine, aile üyeleriyle, komşularımızla, iş yerindeki arkadaşlarımızla veya en sevdiklerimiz, en değer verdiklerimizle dengeli ve besleyici ilişkiler kurmaya ve geliştirmeye ne derece dikkat ediyoruz?


Bütünsel Sağlık insanoğlunun sahip olduğu üç ana beden olan; Fiziksel, Zihinsel ve Ruhsal bedenlerinde eş zamanlı bir denge ve harmoni içinde olması demektir. Sadece fiziksel bedenimize özen gösterip, sağlıklı bir beslenme biçimi ve ideal bir rutinde fiziksel aktivitede bulunmak tüm bedenlerimizde denge yaratmak için yeterli değildir. Muhakkak ki madde ve enerjiden oluşan Fiziksel Beden sağlığımızı dengeleyici bir yaşam tarzı zaruridir. Fakat fiziksel beden son derece sağlıklıyken eş zamanlı olarak zihinsel kargaşa, psikolojik çöküntüler ya da ruhsal problemler baş gösterebilir. İşte o zaman tüm bedenlerimizde bir uyum ve dengeden söz etmek mümkün değildir.

Bütünsel Sağlık insan yaşamını etkileyen tüm faktörleri içinde barındıran bir ibare... Genel yaşam kalitemiz Bütünsel Sağlık halimizin en açık göstergesidir. Hem fiziksel, hem zihinsel, hem de ruhsal açılardan eş zamanlı olarak dengeli, enerjik, dingin, mutlu, zinde, barışık ve huzurlu hissetmeye başladığımızda bütünsel olarak sağlıklı olmaktan bahsedebiliriz. Bütünsel Sağlık yaklaşımını klasik tıp’tan ayıran en önemli noktası, insanın sadece fiziksel beden sağlığı üzerinde durmayıp, duygusal, zihinsel ve ruhsal boyutlarının da, sağlığın temel taşları olduğunu göz önünde bulundurmasıdır.