Twitter’ın canlı yayın platformu Periscope’a marka hakkına tecavüz ettiği iddiasıyla açılan dava sonucu, kapanmasına karar verildi.
Periskop İletişim ve Prodüksiyon isim hakkına tecavüz iddiasıyla Twitter’ın canlı yayın platformu olan Periscope’a dava açmıştı.
Mahkeme, Periskop İletişim şirketini haklı buldu.
Periscope’nin Türkiye’de yasaklanmasına karar verilen davadan, Twitter, Apple ve Google’ın, davacı Periskop İletişim’in TPE nezdinde tescilli “Periscope” ibareli marka hakkına tecavüzün durdurulması sonucu çıktı.
İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına davacı Periskop İletişim ve Prodüksiyon şirketi ile davalılar Twitter, Apple ve Google şirketinin avukatları katıldı.
Davacı Periskop şirketinin avukatı, marka hakkına tecavüz halinin net olduğu vurgusu yaptı. Davalı Google avukatı ise, “Müvekkil şirketin sorumluluğuna yol açacak mahiyette hukuka uygun bir bildirim yapılmamıştır” dedi
Buna karşılık davalı Twitter şirketinin avukatı da, “Twitter dünya çapında faaliyet gösteren ve milyonlarca kullanıcısı olan bir platformdur. Üçüncü kişilerin marka haklarına itina gösteren bir firmadır” iddiasında bulundu.
Ancak bu savunmalar sonucu değiştirmedi. Mahkeme 3 yıllık yargılamanın sonunda davayı karara bağlayarak, Türkiye’de faaliyet gösteren davacı Periscope İletişim ve Prodüksiyon Hizmetleri Ltd. şirketini haklı buldu.
Türkiye sınırları içerisinde tecavüz oluşturan Periscope adı altındaki her türlü reklam ve tanıtım faaliyetlerinin durdurulmasını hükmetti.
Mahkeme, ayrıca Periscope ibaresini, davalıların tanıtım sayfalarında içerikte adres bağlantılarında kullanımlarının da durdurulmasına karar verdi.
Geçen yıl sosyal paylaşım sitesi Twitter’ın sahibi olduğu “Periscope” uygulaması Türkiye’deki bir şirketle isim benzerliği çıkınca adını değiştirerek Scope yapmıştı.