Bağışıklık sisteminin güçlü olması daha bebeklikten yaşlılık evresine kadar bütün insanoğlunun sağlıklı bir hayat sürmesinin ön koşuludur. Bunun içinde sağlıklı ve dengeli beslenilmesi gerekir. Bu şekilde beslenmek suretiyle bağışıklık sistemi güçlenen insanların hastalıktan korunmaları için gerekli en önemli faktörlerin başında gelir. Yapılan araştırmaların da kesinleştirdiği sağlıklı ve dengeli olmasının yanı sıra dengeli beslenme sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirme mümkün olduğu gibi oldukça basit uygulamalar ile doğru gıdaların tüketilmesi çok kolaydır. İnsanın vücuduna aldığı gıdalar enerji vermek için yandığından zararlı maddelerin oluşumunu sağlar ve serbest radikallerin meydana gelerek çoğalmasını sağlar.

Böylece tüm organ ve hücrelere zarar verirler. Bunun yanı sıra maruz kalınan radyasyon, sigara dumanı, havadaki kirlilik, araçlardan çıkan egzoz gazları ile ultraviyole ışınlar serbest radikallerin çoğalarak katarakt, kalp rahatsızlığı, yaşlanma ve ayrıca kanser gibi sağlığı olumsuz etkileyen rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olan çevresel faktörlerdir. Bu durum oluşması ile vücut bu serbest radikallere karşı savunmaya geçerek savunma mekanizmasını arttırmak için vücudun enzim miktarını yükseltir. Besinlerde antioksidan miktarının fazlalığının önemi burada meydana çıkmaktadır. E ve C vitaminleri en önemlileri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu önemli vitaminleri içeren portakal, limon, çilek, greyfurt, brokoli, kivi, biber, fasulye, enginar, maydanoz, kuşburnu ve ahududu C vitamini ihtiyacı için, ceviz, fıstık, zeytinyağı, fındık, soya, ayçiçek yağı ve bademi de E vitamini ihtiyacı için gün içinde oldukça fazla tüketilmesi gerekmektedir.

Özellikle E vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olarak erkekler de olduğu kadar kadınlarda da kalp krizi riskini azaltır ve bazı kanser türlerine karşı savunma oluşturarak vücudun korunmasını sağlar. En fazla beta karoten yeşil, kırmızı ve turuncu sebzelerde ve meyvelerde bulunur. Bağışıklık sisteminizin hücrelerinin sayısını arattırarak insan sisteminin güçlenip hastalıklardan korunmasını sağlar. Ayrıca beta karoten marul, ıspanak, havuç, karaciğer, kabak, domates ve brokolide bolca bulunan A vitaminine çevrilmek suretiyle dolaylı yollardan fayda sağlamaktadır. İnsan hayatına sonradan girmiş olan probiyotikler bağırsak florasına faydalı olan bakteriler sayesinde bağırsakları destekleyerek hastalığa neden olan mikropların üremesine engel olur. Probiyotikli gıdaların en önemlisi yoğurt olarak karşımıza çıkmaktadır. Yoğurt ishal ile besin alerjisinin önlenerek iyileştirilmesinde oldukça faydalı olur ve bağırsaklarda bulunan vitaminlerin sentez olmasında rol oynamaktadır.

Yoğurttaki bol probiyotikler bağışıklık sisteminin güçlenmesi için önemli yardımcıdır. Yine keten tohumu içerdiği vitaminler ile kanser oluşumunu engeller. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan besinlerden soya fasulyesinin içerdiği isoflavan kanser, kalp damar rahatsızlıkları ve kemik erimesine yakalanma riskini azaltır, sarımsakta bulunan kükürtlü bileşikler sayesinde insanın kalp hastalıkları ile kansere yakalanma riskini engeller, meyan kökünde bulunan glikozitler de vücutta oluşan iltihabın azalmasını sağlar, bol miktarda omega 3 yağ asitleri içeren balık tüketimi bağışıklık sisteminin güçlenmesine önemli yardımcıdırlar. Ayrıca ekinezya, probiyotikler, yeşil çay ve izozomllardan oluşan ek gıdalar da bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Bazı gıdaların insandan insana değişerek alerji oluşumuna neden olacağından özellikle ek gıdaların mutlak suretle doktor kontrolünde tüketilmesi gerekir.