Kanser nedir? Kanser zihinsel, ruhsal ve bedensel bir hastalıktır. Çünkü öngörülü olumlu bir ruhun kanser savaşçısını, güçlü olduğu gibi öfke, acı, affetmezlik ise stresli asitli bir duruma sokar. Kansere karşı diyet nasıl uygulanır? Bilindiği gibi kanserin oluşumunu tetikleyen etkenlerin yüzde 35′i beslenme alışkanlıkları olarak ifade edildiğinden ve tedavinin geldiği süreçte kanser hastalığının türü ile yoğunluğuna bağlı hastanın yaşının ve fiziki yapısının ile doğal alışkanlıklarının incelenmesi gerekmektedir. Bu incelemeler sonucunda yapılacak kanser diyetleri kanserin tedavisinde başarılı sonuçlar verebilmektedir. Zaten diyet beslenme şekline, bazı hastalıklarda uygulanacak perhiz deki yemek listesine, zayıflama veya kilo almak için uygulanan yöntemdir.
Dünya üzerinde yaşayan bütün insanların vücutlarında kanser hücreleri bulunmaktadır. İnsan vücudundaki kanser hücrelerinin bir kaç milyar dolayında çoğalmadığı sürece yapılacak olan standart testlerde görülmediği gibi kanser hastalarına doktorlar tarafından vücutlarında kanser hücresinin kalmadığını söylemesi durumunda bile var olduğu ancak yapılacak testlerde görülemeyecek durumda olduğu manasına gelmektedir. Bir insanında ömrü boyunca vücudunda 6 ile 10 defa kanser hücresi oluşabildiği gibi bağışıklık sistemlerinin dirençli yani dengeli beslenme neticesi güçlü olduğu zaman bu hücrelerin yok edildiği, çoğalıp tümör oluşmasına engel olduğu belirtilmektedir. Zaten bin insanda kanser oluşması onun çoklu beslenme yani dengeli beslenme eksikliğinden kaynaklandığı ve bunların genetik, çevresel ve yaşam tarzlarına bağlı durumlar olabileceğidir.
Bu sebepledir ki çoklu beslenmenin eksikliğinin yenilebilmesi için yapılan diyet programının değiştirilerek ek takviye alınması bağışıklık sisteminin güçlenmesine neden olur. Çünkü kanserli insana uygulanan kemoterapi çoğalmakta olan kanser hücreleri ile kemik iliği ve sindirim sisteminde hızla büyümekte olan sağlıklı hücreleri yok ederek karaciğer, böbrek, kalp ile akciğer gibi organlarda tahribata yol açabilmektedir. Yine uygulanan radyoterapi kanserli hücreleri yok ettiği esnada sağlıklı hücreler, dokular ve organları da yakarak yaralanmasına neden olarak zarar vermektedir. Başlangıç safhasında tümörün küçülmesine sağlayan kemoterapi ile radyasyon uzayan tedavi sırasında tümörün fazlaca yok olmasını engellemediği gibi vücudun fazlaca toksin yüklenmesine maruz kalmasına ve bağışıklık sisteminin tehlikeye düşmesine ya da yıkılmasına ve insanın çeşitli enfeksiyon ile komplikasyona yenik düşmesine neden olur. İşte bu nedenle kanser hücreleri ile savaşabilmenin en etkili yolu onların çoğalmaları için gerek duydukları ihtiyaçları olan besinlerden yoksun bırakıp aç kalmalarını sağlamaktır.
Kanser hücreleri hangi besinlerle beslenir? Başta kanser hücrelerinin en önemli gıdası olan şeker kesilirse hücrelerin çoğalması engellenir. Yerine manuka balı ile monastır gibi tatlandırıcılar az miktarda alınmalıdır. Sofra tuzu olarak da en iyi seçenek deniz tuzudur. Kanserin mukusla beslendiğinden sindirim sisteminde mukus üreten süt yerine tatlandırılmış olan soya sütü tercih edilmelidir. İçinde canlı hayvan intibiyotiği, büyüme hormonu ve parazit bulunduğundan kırmızı et yerine bolca balık ve az miktarda tavuk eti yenmelidir. Aynı zamanda kanser hücrelerinin çoğalmasını engellemek için yüzde seksen sebze ile meyve suyu, kepekli tahıl, nohutgiller ile tohum ve meyveden ibaret yapılan diyet vücudun alkali ortamda tutulmasını sağlar. Yüzde yirmi ise fasulye içermekte olan pişmiş besinlerden oluşmalıdır. Çünkü taze meyve sebze suyu kolaya emilerek hücre düzeyine ulaşıp sağlıklı hücrelerin beslenmesi ve çoğalmalarını sağlayan enzimler içermektedir. Bu sebeple sağlıklı hücrelerin üretilmesi için gereken canlı enzimleri sağlayabilmek maksadı ile taze sebze yemeli ve suyunun içilmesi, günde iki üç defa çiğ sebze tüketilmesi gerekir.
Kafein oranı yüksek çay, kahve, çikolatadan uzak durarak kanserle savaşan özellikleri nedeniyle yeşil çay tercih edilmeli, musluk suyu yerine arıtılmış su içilmelidir. Duvarları sert protein ile kaplı olan kanser hücrelerini yok edebilmek için et tüketimini azaltmalı ve kesmelisiniz ki kanserli hücre proteini duvarlarına saldıran enzimlerin çoğalarak kanserli hücreleri yok etmesini sağlasın. Antioksidan, vitamin, mineral, florssence, essiac vb. destek maddeleri bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve vücudunuzun öldürücü hücrelerinin kanser hücrelerini yok etmesini sağlar. Bol oksijenli ortamlar kanser hücrelerinin gelişmesini engeller. Bu sebeple düzenli olarak yapılacak günlük egzersiz ve nefes alma hareketleri hücrelerin düzeyine kadar oksijen alınmasına yardımcı olarak kanserli hücrelerin yok edilmesini sağlayan bir yöntemdir. Kanser tedavisi sırasında hasta ve doktorun istemeyeceği en önemli konu beslenme bozukluğu ile zayıflamadır. Vücutta tümörün oluşması ve kemoterapi iştahın azalarak beslenme bozukluğu ve zayıflamaya yol açtığından meydana gelen iştahsızlığın giderilmesi için önlemler alınabilmektedir. Bunları sıralayacak olursak; Öncelikle hayatınızda yemenin anlamını değiştirerek sadece tat almak veya aç olduğunuz için değil beslenmeye ihtiyacınız olduğu için yemek zorunda kalabileceğiniz gibi yüksek kalorili ve besleyici süt, ayran, meyve suyu gibi bol bol sıvı almalısınız.
Aileniz ya da sevdiğiniz kişiler ile kendinizi rahat hissedebileceğiniz ortamlarda yemek yemeye çalışmalısınız, bu durum iştahınızın artmasını sağlar. Kokusu olmayan soğuk yiyecekleri tercih ederek şiddetli iştahsızlık yaşadığınız dönemlerde tiksinebileceğiniz sevdiğiniz yemekleri sürekli yememelisiniz. Kalori almanız durumunda ne yerseniz faydalı olacağından tedavi esnasında kendinizi iyi hissettiğiniz dönemde besin değeri yüksek gıdalar ile sevdiğiniz yemeklere ağırlık vermelisiniz. İştahınızın üst seviyede olduğu zaman ise en büyük öğününüzü tüketmeli ve öğün aralarında atıştırmayı ihmal etmemelisiniz. Tabi yemek öncesi yapacağınız egzersiz yani yürüyüş ve hareket iştahınızı açabileceğinden düzenli olarak yapmalısınız.