Karpuzun faydaları konusuna değinmeden önce karpuz nedir? kısaca bir bakalım. Karpuz kabakgiller familyasından tek yıllık bir bitki türü olarak karşımıza çıkıyor. En önemli özelliği unutkanlığı gidermek olan karpuz kansere karşı vücudu en fazla koruyan bitkidir. Anavatanı Afrika olan karpuzun dünya ve ülkemizde oldukça geniş bir alana yayıldığı görülmektedir. Sıcak ve ılıman iklimleri seven ve buralarda daha çok yetiştirilen karpuzun yetiştirilme evresinde don tehlikesinin olmaması gerekmektedir.
100 gram dilimlenmiş bir karpuzun besin değerini sıralayacak olursak; 180 mgr C vitamini, 0 kolesterol, 10 mgr fosfor, 26 kalori, 0,3 gram lif, 0,5 gram protein, 7 mgr kalsiyum, 8,5 mgr demir, 320 mgr potasyum, 590 IU A vitamini olarak özetlenebilir. Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuz bol miktarda c vitamini içeriyor. Karpuz yaz aylarında vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. karpuz içerdiği antioksidan özelliği sayesinde çeşitli kanser tedavisinde kullanılmaktadır. Karpuzun içerdiği beta karoten kanser tedavisinde etkili olur. Şimdi size karpuz hakkında bilinmeyenleri söyleyelim. Karpuz bol miktarda C vitamini içermektedir. Antioksidan özelliği ve içerdiği beta karoten özelliği sayesinde kanser tedavisinde kullanılmaktadır. Yaz aylarında yani bu sıcak günlerde bol bol tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Afrodizyak etki yaratan ve cinsel isteği artıran bazı yiyecekler vardır.
Bunlar arasında özellikle erkeklerin kullanılmasında karpuz önemli bir yer almaktadır. Daha iyi bir cinsel performansta etkili olduğu kanıtlanmamış olsa da kan akışını hızlandırması sebebi ile ereksiyon fonksiyonu bozukluğuna iyi geldiğine dair çalışmalar mevcut. Yaz mevsiminin vazgeçilmezi arasında yer alan karpuz A,B ve C vitamini ile potasyum, kalsiyum ve demir minerali içermektedir. %92 oranında su içeren karpuz, böbrek ve mesane kumlarını dökmeye, kanı temizlemeye, bağırsakları çalıştırmaya ve hazmı kolaylaştırmaya yardımcı olur. Bol miktarda likopen içermesi sayesinde kanserden koruyucu etkisinin yanı sıra vücuttaki bazı atık maddelerin idrarla dışarı atılmasına, kalp fonksiyonlarının ve tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.