Soya filizi nedir? Soya Filizi ve faydaları nelerdir? Soya filizi ülkemizde en çok bilinen sebze filizi olan ince uzun, beyaz görüntüye sahip sert ve sulu bir dokuya sahip olan bitkidir. Protein ve vitamin kaynağı olan soya filizleri tarihten beş bin yıl önce Çinli bilim adamları tarafından keşfedilmiştir. İçerdiği protein, demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum minarelleri yanında A,B,C vitaminlerinden folik asit, niaçin, riboflavin ve thiamin kaynağıdır.
Soya filizi nerelerde kullanılır? Diğer dünya ülkelerinde de tüketimi yaygınlaşan soya filizi yiyecek olarak kullanımı yanında başka amaçlarla da kullanılmaktadır. Kısmen boya yapımında kullanılan bitki günümüzde süt, yoğurt, dondurma külahı ve peynir yapımı ile ilaç, çocuk maması yapımında da kullanılmaktadır.
Soya filizinin faydaları nelerdir? İçeriğinde bol miktarda vitamin ile madeni tuz ve kalsiyum bulunan soya filizinin faydaları hayli fazladır. Örnek verecek olursak; Kolesterol seviyesinin düşürülmesi, kadınların menopoz dönemlerindeki ağrıların azaltılması, kanser karşı koruyucu, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinin azaltılması, vücut gelişimi, şeker hastalığının tedavisi, zihin ve vücut yorgunluğunun giderilmesinde etkilidir. Bunların yanında yüksek lif oranı, hazmı kolaylaştırması sebebiyle diyet programlarında da kullanılması tavsiye edilen faydalı bir bitki türüdür.