Karın şişliği neredeyse bütün insanlarda bazı sebeplerden dolayı görülebilen bir rahatsızlıktır. İnsana estetik ve psikolojik açıdan rahatsızlık verdiği gibi, stres, kadınların regl dönemi ile tüketilen aşırı yağlı yiyecekler ve sindirim sisteminde oluşan iltihaplardan kaynaklanabilmektedir. Yine herhangi bir program ve uzman kontrolü olmaksızın yapılan yanlış katı diyetler ile bilinçsiz tüketilen besinler midede gaz birikmesine ve neticesinde karın şişliğine neden olmaktadır.
Ayrıca kanser, anatomik bozukluklar ile enzim eksiklikleri ve hormonal düzensizlikler de karın şişliğine sebep olarak gösterilebilir. Önemli bir sorun olmadığı sürece düzenli ve doğru besinlerin tüketilmesi ile karın şişliği ve gaz oluşumu giderilebilirken önemli rahatsızlıklardan kaynaklanması durumunda doktor kontrolü şarttır. Karın şişliği nasıl giderilir? Bunun için en başta yemek yeme alışkanlıkları doğru bir şekilde düzenlenmeli, yemek esnasında lokmaları iyice çiğnedikten sonra yutmalıdır. Çünkü lokmalar yutulurken mutlaka bir miktar hava yutulur, ancak hızlı yemek yenmesi durumunda fazla hava yutulur ve karında şişkinliğe neden olur. Günlük yemek yeme düzenini üç ana ve 3 ara öğün şeklinde düzenlemeye özen gösterilerek az ve aynı zamanda sık yemek yiyerek sindirimin düzenli olmasını ve formda kalmayı sağlamalısınız.
Lif açısından zengin sebze, meyve, tahıl ve kuru baklagiller gibi gıdaların tüketimine özen gösterilmelidir. Unutulmamalıdır ki lifli gıdalar bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirim sisteminin sağlığının korunmasını sağlar. Yine lif oranı yüksek barbunya, keten tohumu, çilek, brokoli gibi yiyeceklerin gün boyunca tüketilmesi önerilmektedir. Karın şişliği ve gaz sorunu olması durumunda karnabahar, soğan, süt, kuşkonmaz, sakız ve alkollü içeceklerin gaz ve karın şişkinliği oluşturabileceğinden tüketilmemesi gerekmektedir. Karın şişliğini gidermek için yapılması gerekenlerden biri de doğal tedavi yöntemleridir. Mesela bir limon suyunu yarım bardak ılık su içine sıkarak boşaltın ve elde edeceğiniz karışımı sabah uyanınca ve öğleden sonra aç karnına için ve müsait bir durumda 5 dakika kadar hareketli bir şekilde yürüyün.
Hassas mideye sahip olanların ise limonun suyunun zarar verebileceğinden onun yerine 1 tutam melisa otunu 1 su bardağı kaynar su içine katıp 5 dakika demleyip elde edeceğiniz karışımı süzerek için ve sonrasında yine 5 dakika yürüyün. Melisa otu ayrıca sinir sistemini de rahatlatan şifalı bir bitki türüdür. Bunların yanı sıra bağırsak fonksiyonlarına iyi gelen kahverengi pirinç tüketin, çünkü bu pirinç yararlı bakterilerin harekete geçmesini sağlayan lifler içermektedir. Vücudun su dengesini düzenleyen sodyum ve potasyum açısından zengin kereviz ile şişliğe iyi gelen muz tüketin. Her zaman her yerde ve her durumda uzmanlarca önerildiği gibi su tüketin. Özellikle yemek öncesi oda sıcaklığındaki bir bardak su şişliğe iyi gelmektedir.