Kadınların göğüs uçlarında meydana gelen çatlaklar en çok rahatsızlık duydukları ve sıkça karşılaştıkları tedavisi olan bir durum olup ilaç tedavisi ile giderilebildiği gibi bitkisel karışımlarla da tedavi edilebilir. Göğüs ucu çatlakları ve nedenleri nelerdir? Göğüs yani meme uçlarının çatlamasının en belirgin ve önemli sebeplerinin başında hatalı emzirme gelir. Örnek olarak bebeğin memeyi emiş pozisyonu ile tutma şeklinin düzgün olmaması gösterilebilir.
Bir diğer neden de meme uçlarının ıslak bırakılması ya da alkol vb. temizlik ürünleri ile temizlenmesidir. Peki bu gibi durumlarda ne yapılmalıdır? Emzirme işleminde yaşanan problemlerin başında gelen meme ucu çatlağı emzirmenin başlandığında sık olarak görülür. Göğüs ucu çatlaklarının giderilmesi için şu önlemlerin alınması faydalıdır; Hamilelik esnasında vücudun süt üretmeye başladığından meme dokusunun büyümesi ile memelere gerekli desteğin verilebilmesi için sutyen kullanılması uygun olacaktır. Kadınların hamileliğin 8. ayından itibaren memelerini emzirmeye hazırlamak için bitkisel pomadlar kullanmalı, çünkü pomadlar acı çekmelerini engellediği gibi memelerin gerekli sürede süt üretmelerine katkıda bulunur.
Bebek emzirilirken meme ucu ile aerola denilen meme ucunu çevreleyen kısmın bebeğin ağzına tümüyle almasını sağlanmalıdır. Çünkü bebek sadece meme ucunu emerse hem daha az süt almasına ve hem de göğüs ucunun tahriş olmasına sebep olacaktır. Ayrıca kadınların göğüsleri süt sebebiyle şiştiği zaman bebeğin koyu kısmı tümüyle kavrayamadığı durumlarda emzirmeye başlamadan önce pompa ile göğüsteki sütten almak suretiyle şişliği azaltıp bebeğin meme ucunu koyu kısmı ile tam olarak kavraması sağlanmalıdır. Bir de her emzirme işleminden sonra memeden bir miktar süt sıkıp ucuna sürerek kendi kendine kuruması beklenmelidir. Göğüs uçlarının, mümkün olduğu kadar her emzirme sonra ortam müsait ise havayla temas ettirilmesi faydalı olacaktır.
Takılan sutyenlerde astar varsa eğer hava ile teması engelleyeceğinden çıkarılması gerekir. Kadınların bilmesi gereken bir hususta göğüs uçlarından bir tanesi tahriş olmuş ise emzirmeye az tahriş olanla başlamalıdır. Çünkü bebek acıktığından kuvvetli emeceğinden tahrişin artmasına neden olacaktır. Ancak iki meme ucunda da tahriş mevcut ise her emzirme işleminde değiştirerek başlayın ve mümkün olduğunca emzirme işlemini sık sık yaparak 5 dakikalık sürelere indirin. Meme uçlarındaki tahrişi tedavi için öncelikle doğal bakım uygulamayı tercih etmelisiniz. Örneğin doğal cilt yağları meme uçlarının korunmasına yardımcı olur. Bunun yanında bitkisel lanolin keremler de etkili tedavi edici olur. Kesinlikle vazelin ile petrol tabanlı merhemleri kullanmayın, herhangi bir etkisi olmayacaktır.
Göğüs uçlarını duru su ile temizleyin ve kesinlikle içeriğinde sabun, alkol, benzin gibi maddeler bulunan havlular kullanmayın. Çünkü bebek hastalık yapan mikroplardan anne sütünde bulunan antikorlar ile korunduğundan sütünüz temizdir. Şimdi göğüs uçlarında meydana gelen çatlakların bitkisel karışımlar ile tedavi edilme yöntemlerinden birisini anlatalım. Bir miktar ayva çekirdeği, biraz su ve zeytinyağı hazırlayalım. Sonra ayva çekirdeklerini az su ile krem kıvamına gelene kadar kaynatıp içerisine bir miktar zeytinyağı ekleyin. İyicene karıştırıp elde ettiğiniz kürü meme uçlarına masaj yaparak sürün. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise göğüs uçlarının temiz olması. Bunun içinde banyo sonrası hazırladığınız bitkisel maskeyi uygulamanız faydalı olur ve bu işlemi meme uçlarındaki çatlaklar geçinceye kadar uygulamanız gereklidir.