API Nedir..? ( Appilication Programming Interface - Uygulama Programlama Arayüzü ) | Lojistik Destek TİM


Selamün Aleyküm arkadaşlar.. Kısaca bugün;

API Nedir..? – Uygulama Programlama Arayüzü Nedir..?

konusunu ele alacağız.. Konumuza başlayalım..

API: Kısaca iki yazılımın/veritabanının biribiriyle sorunsuz ve hızlı bir şekilde iletişim kurmasına imkan sağlayan aracı yapılardır..

Günümüzde büyük uygulama sahipleri (Facebook, Twitter, Google vs.) sürekli olarak bu ara yapıları oluşturup geliştirerek hem kendi verilerini dışarıda kullanıma açmış oluyorlar, hem de bu ara yapılar üzerinden yapılan işlemlerde kullanılan erişilebilir verileri inceleyerek kendi sistemlerini geliştiriyor, çalışmalarında ve projelerinde bu bilgilerden faydalanmış oluyorlar..

Tabi bu API’ler gelişi güzel bir şekilde hazırlanmıyor ve erişime sunulmuyor.. API’ler belli izinlerle sınırlandırmaya tabi tutularak kullanıma sunulmaktadır.. Yani oluşturulmuş bir API’yi kullandık ve bağlantıyı sağladık, artık herşeyi yapabiliriz mevzusu yoktur.. API’lerde sadece kullanıma izin ve yetki verilmiş verilere erişebilirsiniz.. Bu durum API kullanırken iletişimin güvenli bir şekilde yapılmasına olanak sağlar ki bu durum günümüzde önemli olan noktalardan biridir..

API’leri kendi uygulamalarına entegre edenler bazen sizden belli bilgilerinize erişim talep edebilirler.. Genel olarak Sosyal Medya API’lerini kullanan uygulamalar sizden Mail Adresi bilgisini veya Kişilerinize Erişim yetkisini talep ederler.. Daha geniş izin talepleri yapan uygulamalarda mevcuttur.. Bunlar da genel olarak Mobil Sistemlerde mevcuttur.. Telefonunuzda veya tabletinizde kurmak istediğiniz bir uygulama sizden, Kameranızdan tutunda Mesajlarınızı Okumaya veya sizin adınıza Mesaj Yollamaya kadar yetki talebinde bulunabilir.. Bu yetkileri verirken bilinçli bir kullanıcı olmak gereklidir.. Eğer gelişi güzel tüm yetkileri kabul ederseniz ileride sorun yaşama ihtimalinizi hep açık tutmuş olursunuz.. Tabi bazı uygulamalar yetki istenen bilgi erişimlerini zorunlu tuttuğu gibi opsiyonel şekilde seçimli olarakta talep edebiliyorlar.. Bu gibi durumlarda minimum düzeyde yetki vermeniz sizin faydanıza olacaktır..


API’lerin Avantajları

* API kullanımı sayesinde yazılım geliştiriciler normalde işin içinden çıkılması imkânsız projeleri kolayca gerçekleştirebilecek ve yazılımın özelliklerini arttıracaklardır.
* Yazılımı kullanacak olan kullanıcılara ekstra birçok işlevsel özellik katarak yazılımın değerini ve işe yararlılığını arttırmada çok büyük bir öneme sahip olacaklardır. API yapısı kullanıldığı takdirde kullanıcı deneyimi çok artacaktır ki buda olumlu geri dönüş demektir.
* Proje tasarım aşamasında API desteği olmadan yapılacaklar çok kısıtlıyken gerekli API desteklerinin dâhil edilmiş olduğu bir proje çok daha fonksiyonel ve kolay bir şekilde planlanabilecektir.
* API desteği sayesinde projenize Sosyal Medya API yapısı ile gelen bir kullanıcının arkadaşlarına da içeriğinizi önerebilir bu sayede projenize ilgi duyma ihtimali yüksel olan insanları bulabilirsiniz.






Bunları da inceleyebilirsiniz..

İncele 1
İncele 2
İncele 3
İncele 4


Evet arkadaşlar bir yazının daha sonuna geldik.. Hatamız varsa affola.. Selametle.. ;))

(ALINTIDIR) CW