Lösev Tanımı

1998 yılında Dr.Üstün EZER tarafından kurulmuş Olan Lösev (Ankara Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı) lösemili çocuklara yardımda bulunan ve birçok ihtiyacını karşılayan birvakıftır.Türkiye’de ilk lösemili çocuklar hastanesi Lösante Ankara’da hizmet vermektedir. Şu an İstanbul ,İzmir ,Diyarbakır, Bursa ve Antalya’da şubeleri bulunan vakfın bünyesinde 12.000 civarında lösemili çocuk bulunmaktadır. Vakıf,bünyesinde tedavi gören çocukların kolej seviyesinde eğitim alabilmesi için Türkiye’nin ilk Lösemili çocuklar ana ve ilkokulunu açarak alanında bir ilke öncülük etmiştir.16 Kasım 2008 tarihinde açılan bu okul her yıl 100 lösemili çocuğa parasız eğitim hizmeti vermektedir.2010 yılında açılan Lösemili çocuklar Köyü ile de,Ankara dışından tedavi için LÖSEV’e başvuran ailelere barınma,kısa süreli konaklama,sosyal hizmetler ve iş imkanları sunulmaktadır.



LÖSEV ' E NASIL BAĞIŞ YAPILIR ?




2012 Yılının sonlarında Ankara İncek’de bulunan 17.dekarlık vakıf arazisinde Türkiye’de Yine bir İlk olacak olan Lösemili Çocuklar Kenti Yapımına başlanmıştır. Burada Ayrıca Yetişkin Kanser hastalarının da bakılabileceği bir Hastane,lösemili çocukların Eğitimlerini tedavi sırasında da sürdürebilmeleri için ek bir okul kompleksi ve oyun alanları ile Lösemili çocuklar Köyü’nde kine benzer ancak daha yüksek kapasiteli bir otel ve konaklama alanları da bulunacaktır.
Lösemili çocukların anneleri ve lösemiyi yenen gençlerin el emeği göz nuru ile ürettikleri ürünler LÖSEV’in Ankara merkezi ve İstanbul bürolarında bulunan ISPANAK(Diğer İsimleriyle LSV DÜKKAN-LÖSEV DÜKKAN) mağazalarında sergilenip satılarak ayrıca ek bir gelir elde edilmektedir.Ayrıca tedavisi sona eren gençler yine bu mağazalarda ve/veya vakıf bünyesinde işe yerleştirilebilmektedir. Her yıl 26 Mayıs – 1 Haziran Tarihleri arası LÖSEV öncülüğünde tüm dünyadan lösemili çocukların katılımıyla “Uluslararası Lösemili çocuklar Haftası” kutlanmaktadır.



Lösevin Tarihçesi

Lösemili Çocuklar Vakfı (Lösev), ilk kez 1998 yılında kuruldu. Lösemili çocukları tedavi amacıyla SSK Ankara Çocuk Hastanesine yatırdığımız ilk günlerdi… Hastane yönetiminden çocukların odaları için küçük bir televizyon talebine aldığımız olumsuz yanıt sonrasında o hastanede çalışan doktorlar, hemşireler ve personel, aramızda para toplayarak küçük bir televizyon aldık. İlk zamanlarda bir çocuğumuzun yol parasını ya da okul ihtiyacını karşılamak bizler için büyük sorundu. Ancak günler geçtikçe büyüdük, güçlendik; projeler geliştirdik, hedeflerimizi büyüttük. Çocuklarımızın her türlü ihtiyaçlarını karşılamak için dürüstçe ve tüm enerjimizle çalıştık.
24 Eylül 2000 tarihinde Türkiye’nin ilk ve tek Lösemili Çocuklar Hastanesi Lösante’yi hizmete açmış olan Vakıf; bugüne kadar binlerce lösemili çocuk ve ailesini yaşama bağlamış, Türkiye’nin ilk Lösev – Lösemili Çocuklar Okulu’nu açmış, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da Pediatrik Hematoloji Servislerine destek vererek köklü çözümler yaratmayı, toplumsal ve kalıcı hizmetler vermeyi sürdürmüştür.
Lösevin Kuruluş Amacı

Lösev lösemili ve kan hastası çocukların, sağlık ve eğitim başta olmak üzere her türlü ihtiyaçlarının sağlanmasına yardımcı olmak, bunun yanısıra, kalıtsal ve edinsel kan hastalıkları konusunda ulusal düzeyde tedavi, eğitim ve araştırma kurumları kurmak ve işletmektir.
Türkiye’de her yıl 1000-1200 yeni lösemili çocuk vakası ortaya çıkıyor. Bu durum bazen dar bütçeli ailelerde ebeveyni lösemili çocuk ile diğer çocukları arasında seçim yapmaya kadar zorluyor. Bu sebeple vakfımız gerçekleştirdiği tüm faaliyetlerde, gelir elde etmenin yanısıra, lösemi hastalığını tanıtmayı, lösemili çocukların ve ailelerinin sıkıntılarını topluma aktarmayı ve bu vesileyle toplumu bilinçlendirmeyi amaçlamaktadır.
Eğitim

Uygulanan tedavinin olumlu sonuç verebilmesi için çocukların steril ortamda olmaları gerekmektedir. Ayrıca tedavinin belli aşamaları tamamen hastane ortamında gerçekleşmektedir. Fakat bu uzun süreç, lösemili çocuklarımızın okul ortamından ayrı kalmalarına ve eğitimlerinin aksamasına sebep olmaktadır. Çocukların eğitimlerinin yaşıtlarıyla aynı seviyeye ulaşabilmesi için LÖSEV kendi bünyesinde resim, müzik, İngilizce, bilgisayar, drama, kültür-sanat ve Türkçe dersleri vermektedir. Bunun için Lösemili Çocuklar Okulu kurulmuş olup, bugün itibariyle okulumuzda 5-6 yaş anasınıfı, 6-12 yaş ilköğretim, 12-18 yaş ortaöğretim olmak üzere 100’ü aşkın öğrenci ders görmektedir. Çocukların sosyal-kültürel gelişmelerine katkıda bulunmak için tiyatro, sinema, gezi gibi etkinlikler sürdürülmektedir. Çocukların kalemden deftere, okul çantasından önlüğe her türlü ihtiyacı karşılanmakta, okula geliş gidişleri LÖSEV tarafından karşılanmaktadır.
Eğitim seferberliği çerçevesinde LÖSEV, halen yaklaşık 400 lösemili çocuğa her ay düzenli olarak eğitim bursu vermektedir. Bugüne kadar 800 lösemili çocuk bu burstan yararlanmıştır. Bu amaçla iş çevrelerinden, kurum ve kuruluşlardan almakta olduğu yoğun destek ve katılımlarla bu sayıyı arttırmayı amaçlamaktadır. Çocukların okudukları okulları ziyaret ederek öğretmenlerine gerekli bilgileri aktaran vakfımız, ayrıca okul için gereken araç-gereç ve kıyafet ihtiyaçlarını temin etmektedir.
Sağlık

LÖSEV’de, lösemili çocukların sağlıkla ilgili her türlü ihtiyaçlarına çözüm yaratılmaya çalışılmaktadır. Kan ihtiyacı söz konusu olduğunda vakfımız, gerek gönüllü üyelere ulaşarak, gerekse kalabalık merkezlerde kan anonsu yaptırarak kan bulunmasını sağlamakta, zor durumda kalan hastaların ilaçlarını bulmalarına yardımcı olmakta, hastaların tedavilerine düzenli devam edebilmeleri için yol paralarını karşılamaktadır.



Bu hizmetlerin yanısıra bünyesindeki çocuk hematoloji uzmanları ve pediatristlerle, yüzlerce lösemili çocuğa tedavi hizmeti vermektedir. Lösemili çocuklarımıza daha iyi tedavi hizmetleri vermeyi amaçlayan vakfımız, 24 Eylül 2000’de Türkiye’nin ilk ve tek özel lösemili çocuklar hastanesi lösante’yi açarak çok önemli bir projeye imzasını atmıştır.
Sonuç olarak ailelere maddi ve manevi destek olmakta, onların psikolojik sorunlarına eğilmektedir. Hastaların hastanede tedavi gördükleri ortamların iyileştirilmesine, hastane masrafları ve ilaç giderlerinin karşılanmasına yardımcı olmaktadır. Gerektiğinde hastaların yurt içi ve yurt dışı tetkiklerini de yaptıran LÖSEV, bunun yanısıra aynı amacı taşıyan ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yaparak destek sağlamayı amaçlamaktadır.
Eğitim LÖSEV için çok önemlidir. Çünkü LÖSEV, bu çocukların bir gün büyüyeceğinin ve geleceğin doktorları, avukatları, genel müdürleri, belki uzman hematologları ve hatta Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı olacağının bilincindedir.