Bilim adamları, atmosferik koşullarda otçul dinozorların yedikleri bitkileri yetiştirerek besin değerlerini ölçtü. Daha önce birçok bilim adamı, yüksek karbondioksit seviyeleri olan bir ortamda yetişen bitkilerin besin değerinin düşük olduğuna inanıyorlardı. Ancak Dr. Fiona Gill'in Leeds Üniversitesinde yönettiği yeni bir deneysel yaklaşım, bunun doğru olmadığını gösterdi.

Ekip, at kuyruğu ve ginkgo gibi dinozor gıda bitkilerini, yeryüzünde dolaşan en büyük hayvan olan sauropod dinozorların yaygınlaştığı zamana benzer atmosferik koşulları taklit eden yüksek karbon dioksit seviyeleri altında büyüttü.

Sauropodların midelerinde bitki yapraklarının sindirimini simüle etmek için yapay bir fermantasyon sistemi kullanıldı ve araştırmacıların yaprakların besin değerini belirlemeleri sağlandı. Paleontolojide yayınlanan bulgular, bitkilerin çoğunun daha önce inandığından çok daha yüksek enerji ve besin seviyelerine sahip olduğunu gösterdi.

Bu, büyük otçul dinozorların günde çok daha az yemeye ihtiyaç duyduğunu ve ekosistemin muhtemelen daha önce tahmin edilenlerden % 20 kadar daha yüksek dinozor popülasyon yoğunluğunu destekleyebileceğini düşündürmektedir.

Paleontolog ve jeokimyacı olan Dr. Gill, "Mezozoik çağda iklim çok farklıydı. Büyük Brachiosaurus ve Diplodocus yaşadığı zaman muhtemelen çok daha yüksek karbon dioksit seviyeleri vardı. Bitkilerin daha yüksek CO 2 seviyelerinde daha hızlı büyüdüğü varsayımının tüm bitki türleri için geçerli olmadığı anlaşıldı.

Mevcut besin kaynağı daha yüksek besin ve enerji seviyelerine sahip olduğunda da, dinozorların yeterli enerjiyi sağlamak için daha az gıda tüketmesi gerekiyor. Araştırmamız tüm dinozorların beslenme şekillerini vermiyor ancak dinozorların nasıl beslendikleri hakkında bilim insanlarının anlamalarına yardımcı olabilecek daha net bir anlayış.

Tarih öncesi atmosfer koşullarında bitki yetiştirme konusundaki yaklaşımımızla ilgili heyecan verici şey, çalışmanın birçok modern memelinin ataları olan Miocene memelileri gibi diğer ekosistemleri ve devasa otçulların yiyeceklerini simüle etmek için kullanılabileceğidir." dedi.