Gül deyince akla gelen ilk şehir hiç şüphesiz Isparta'dır. Türkiye'nin gül ihtiyacının büyük kısmı bu yöreden sağlanmaktadır. Isparta'da yetiştirilen güller hem yurt dışına satılmakta, hem de losyon, parfüm, sabun ve krem yapılarak ülkemizde kullanılmaktadır. Ülkemizde bilinen 25 çeşit gül vardır. Her rengiyle farklı anlamlar içeren gülün çeşitleri ve özelliklerini sizin için araştırdık.
Gül, yıllardır evlerin başköşelerinde, bahçelerin en güzel yerlerinde yetiştirilmiş, güzel görünümlü ve genellikle hoş kokulu çiçek türlerindendir. Gülün anavatanı Anadolu, İran ve Çin topraklarıdır ama bu yerler dışında birçok alanda da yetiştirilmektedir. Park ve bahçe süslemelerinde, odaların, balkon ve terasların süslemelerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Kesme çiçekçilik alanında en çok talep gören çiçek türüdür.
Ülkemizde gül denince akla ilk gelen Isparta’dır.
Ülkenin gül yetiştiriciliğinin büyük oranı buradan sağlanır ve dış ticarette de bu güller kullanılmaktadır. Burada yetiştirilen güller yine Isparta’da işlenerek; krem, losyon, parfüm, sabun halinde kullanılabilmektedir. Özel günlerde en güzel hediyelerin ve sürprizlerin başında gelmektedir. Tek bir gül duygusal anlamda birçok mana içermektedir.
Gül, içeriğindeki sağlıklı maddeler dolayısıyla vücut için çok faydalıdır. Çay olarak tüketilme seçeneği bunlardan biridir. Günde 3 fincana kadar tüketilebilmesi mümkündür. Alerji ihtimallerine karşı gözlem yapılmalı ve tedbirli olunmalıdır.
Ülkemizde Isparta gül yetiştiriciliği bakımından önemli bir bölgedir. Türkiye’deki gül yetiştiriciliğinin büyük kısmı burada yapılmaktadır. Tarım alanında önemli bir dış ticaret ürünüdür.
Burada yetişen güllerden, şurup, sirke, reçel yapılmaktadır. Damıtma yoluyla elde edilen gül yağı, parfümlerde, sabunlarda ve kremlerde kullanılmaktadır.
- Kokulu güllerin çiçeklerinin taç yapraklarında uçucu yağlar, tanen, galik asit, anthosyanin ve bazı diğer maddeler bulunmaktadır. Bu yağ genellikle kozmetik ürünlerin yapımında kullanılır.
- Genel olarak gül bitkisinin bileşiminde; geraniol, rodino, citronel, pektin ve nikotinamid gibi maddeler bulunmaktadır.
- Gül bitkisi ile yapılan su ya da şuruplar, bademcik rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
- Yine su ya da şurupla gözlere banyo yapılırsa; gözde kanlanmayı önler ve göz nezlesini tedavi edicidir.
Güllerin sınıflandırması çiçeklerin ve gövdelerinin biçimlerine göre yapılmaktadır.
- Çiçekleri bakımından güller; yalınkat güller, yarım katmerli güller ve katmerli güllerdir.
- Boyları açısından güller; bodur güller, sarılıcı-sarmaşık güller, yüksek boylu güllerdir.
- Çiçek açma zamanına göre sınıflandırılan güller; yılda bir çiçek açan güller, yediveren güller, yılda birden çok çiçek açan güllerdir.
- Katmer çiçekleri bakımından güller; küçük katmerli güller, normal katmerli güller ve büyük katmerli güllerdir.