Mısır’ın Büyük Giza(Khufu-Keops) Piramiti’nde yüksek teknolojilerle taramalar yapan bilim insanları gizli bir oda buldu. 19 yy.dan beri yapılan en büyük keşif olduğu söylenen oda sayesinde firavunların yaşamına dair yeni bulgular elde edilebilir. Nature dergisinde yayınlanan bir makalede bilim insanlarından oluşan uluslar arası bir ekip, piramitlerin içinde Büyük Galeri’nin hemen üstünde 30 metre derinliğinde bir boşluk keşfettiler.
Bu boşluğun amacı halen bilinmese de, piramitlerin mimarisinde böyle boşluklar nadiren bulunuyor. Bazı uzmanlara bu gibi boşluklar yıllardır bilindiğini belirtiyor.
ScanPyramids(Piramit tarama) projesinin kurucularından ve Heritage Innovation Preservation Enstitüsü başkanı Mehdi Tayoubi,”Bu gerçekten önemli. Bu yapı belki birkaç yapının birleşimi olabilir. Belki de diğer bir Büyük Galeri’dir. Ya da diğer bir oda veya pek çok şey anlamına gelebilir.”
Bilim insanları müon adı verilen atomaltı parçacıkları kullanarak kozmik ışın görüntülemeyle daha derinleri görüntülediler. Aynı röntgen görüntüleme gibi daha derinlere bakarak, piramitlerin içini görüntüleyebildiler. Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, disiplinler arası bilimsel bir çalışma yapıldı ve diğer bilim insanları tarafından da onaylandı .
Bu boşlukta hazineler ya da büyük bir boşluğa sahip mezar odaları olma olasılığı olduğunu belirtiyor, Bristol Üniversitesi’nden Mısır Bilimci Aidan Dodson. Bu keşif sayesinde piramitlerin nasıl inşa edildiğine dair bilgiler edinilebilir. “Piramitin mezar odası ve sarcophagusu(lahit) keşfedilse de, bu yeni alan Büyük Galeri’nin üstünde taş ağırlığını azaltmak için boş tutulmuş olabilir,” diyor Aidan.
Aynı zamanda bu piramit M.Ö. 2509 ila 2483 arasında 4 . hanedanlık firavunu Khufu nedeniyle Khufu piramidi olarak da biliyor. Tarama sayesinde bulunan bu boşluğa giden herhangi bir geçit bilinmiyor.
Araştırmacılar parçacık fiziği teknolojileri kullanarak boşluğu keşfedebildi.