Kulak enfeksiyonu, kulak vücudumuzun en önemli organlarından biridir. Kulak işitme ve vücudumuzun dengede tutma gibi birçok göreve sahiptir. Vücudun dengeli bir şekilde hareket etmesi iç kulağımız sayesinde gerçekleşmektedir. Bu gibi ayrıntılara bakıldığında kulağın ne denli önemli bir organ olduğu anlaşılmaktadır.

Kulak enfeksiyonu her yaş grubunda ortaya çıkabilecek ciddi bir rahatsızlıktır. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ve mücadele edemediği bakteriler kulak enfeksiyonuna neden olur. Kulak enfeksiyonu tedavisi için genellikle antibiyotik tarzı ilaçlar uygun görülür. Fakat kulak enfeksiyonuna neden olan bazı bakteriler antibiyotiklerden etkilenmeyebilir. Uygulanan ilaç tedavisine destek olmak için enfeksiyon oluşan kulağa sıcak kompres yapmak ağrıyı hafifletebilir.

Kulak enfeksiyonları 3 türde ortaya çıkabilir. Orta kulak enfeksiyonu, Kulak yolu enfeksiyonu ve iç kulak enfeksiyonu.

Bu üç bölümden birinde gerçekleşen enfeksiyon nedeni ile ciddi anlamda duyma kaybı yaşanabilir. Bu nedenle kulağın herhangi bir yerinde oluşan enfeksiyon nedeni ile mutlaka uzman bir doktora başvurarak gerekli tedavinin yapılması gerekir.


Orta Kulak Enfeksiyonu

Orta kulak enfeksiyonu, sıkça karşılaşılan enfeksiyonların başında gelir. Daha çok çocuklarda ortaya çıksa da her yaş grubunda görülme olasılığı vardır. Tedavisi zamanında ve gerektiği gibi yapıldığı takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açmayan bir enfeksiyon türüdür.
Özellikle çocuklarda oluşan orta kulak enfeksiyonları uzman bir doktor tarafından titizlikle takip edilmelidir.

Kulak Yolu Enfeksiyonu

Kulak yolu enfeksiyonu tıp camiasında ''eksternal otit'' olarak adlandırılır. Bu tür bir enfeksiyonda dış kulak yolunu enfeksiyon ile kaplanır. Deri ve kulak zarının dış çevresi enfeksiyona maruz kalır. Dış kulak yolu nemli, karanlık ve sıcak bir yapıya sahiptir. Dolayısı ile bu gibi ortamlarda bateri ve mantar kolaylıkla oluşarak çoğalabilir. Bu alanda oluşan bakteri nedeni ile bölge kısa zamanda enfeksiyon belirtileri verebilir.

Kulak yolu enfeksiyonlarında en sık karşılaşılan belirtiler kaşıntı ve akıntıdır. Bazı vakalarda ise zonklama tarzı ağrılar yaşanabilir. Bu belirtiler nedeni ile işitme kaybı yaşanabilir.

Kulak yolu enfeksiyonlar için en önemli tedavi seçeneği kulak damlasıdır. Reçete edilen damla doktorun önerdiği ölçüde ve ihmal edilmeden kullanılmalıdır. Damla ile bir sonuç alınamaz ise krem kullanılabilir. Her iki yönteminde yetersiz kaldığı durumlarda antibiyotik tedavisine geçilir.

İç Kulak Enfeksiyonu

Genellikle orta kulakta oluşan iltihabın hafife alınması nedeni ile ya da farklı enfeksiyon hastalıklarından dolayı oluşan bir sorundur. İç kulak enfeksiyonunda erken tanı ve tedavi çok önemlidir.