Suuçtu Şelalesi-Bursa
Geçmiş yıllardaki ismiyse Kirmasti. Köyün, Kırmastarya adlı zengin bir Rum kadınının adından geldiği söyleniyor.
Kirmastarya (Kemal Paşa) Rum yönetiminde bulunmaktadır.
Osmanlı ordusu bu yöreden geçerken, Kirmastarya, kardeşiyle birlikte padişahı karşılayıp ağırlamıştır. M.S. 1330'da bugünkü Kirmasti, Osmanlı himayesine girer.
1922'de 285 sayılı kararla da adı Mustafa Kemal Paşa olur. Bursa'ya 18 kez gelen Atatürk, son seferinde ilçeye uğramak ister, ancak suikast ihbarı nedeniyle Bandırma üzerinden İzmir'e geçer. İlçeye, Ata'nın gelmeden aramızdan ayrılması nedeniyle Mustafa Kemal Paşa adı verilir.
Bu ilçeye 13 kilometrelik bir yolla bağlanan "Su Uçtu" orman içi dinlenme yeri ise, orman ve şelalesiyle gelenleri adeta büyüleyen bir mesire yeri...
Kışın eni 30 metreye, genişliği selde 50 metreye kadar yükselen şelale, Mustafa Kemal Paşalıların içme suyunu da karşılıyor.
Civarındaki ahşap piknik masaları ve ocaklarıyla piknikçilerin akınına uğrayan Su Uçtu, kayın, meşe, çam, alfat ağaçlarıyla da tam bir oksijen deposu niteliğinde. Yaz aylarında hem ağaçların gölgesi hem de şelalenin serinliği ile klimatik bir ortam sağlama da çabası...
Şunu unutmadan belirtelim, kuş ve şelalenin çağlama sesi gibi doğayla başbaşa olacağınız bu mesire yerinde elektrik yok. Piknik alanındaki ocaklarda ızgara yapabilirsiniz.
İlginç renk ve yapıdaki kayaların 50 metre yüksekliğinden dökülen şelalelerin meydana getirdiği göletse çocukları serinlemek için yüzdükleri bir numaralı hedef.
Rengiyle sizi hayli şaşırtacak olan bu su, içilebilecek nitelikte. Şişelenip satılması, su azalmasın diye orman bölge müdürlüğünce yasaklanmış.