Hava yollarının daralması ya da bazı maddelerin (mukus, sümük, balgam) hava yollarını tıkaması sonucu zor nefes alıp vermeye Astım denir.
Hava yollarının daralması ya da bazı maddelerin (mukus, sümük, balgam) hava yollarını tıkaması sonucu zor nefes alıp vermeye Astım denir. Çocukluk çağında sıkça görülen astım yetişkinlerin %5’nde görülürken çocukların %10’nunda görülmektedir. Astım riskini genetik ve çevresel faktörler oluşturur.
Astıma Neden Olan Risk Faktörleri:
-Genetik faktörler
-Cinsiyet
-Obezite
-Hava kirliliği
-Sigara kullanımı
-Alerjenler (kedi, köpek ya da kuş tüyü, deterjan kokuları, küf kokusu, hamam böceği, ev içi pireleri, polen, parfüm kokuları, tebeşir tozu vs.)
-Meslek (çiftçilik, veterinerlik, çay-tütün üretimi, kaynakçılık vs.)
-Besin maddeleri (fast-food, dondurulmuş ve baharatlı gıdaların tüketimi, meyve-sebzenin az tüketilmesi)
-Ailede astım hastası bireylerin olması
-Bebeklik döneminde alerjen maddelere maruz kalınması
-2 yaşından itibaren ağır solunum yolları hastalıklarını geçirmek
-Grip enfeksiyonu
Astımın belirtileri görülme sıklığı ve şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterir. Fakat en sık görülen belirtileri: hırıltılı solunum, nefes darlığı, gece ve sabaha karşı oluşan kuru öksürük, göğüs ağrısı ve sıkışma, aşırı terlemedir. Astım kronik akciğer hastalığı olmasına rağmen doğru tanı ve tedavi ile çözümü olan bir hastalıktır. Eğer tedavi düzenli ve yeterli yapılmazsa Astım Atağına dönüşür. Hayatımızı tehdit eden ve ciddi bir ataktır. Tedavinin yetersizliği ile birlikte sigara kullanımı, hava kirliliği, alerjenler ve solunum yolları virüsü de atak oluşumuna neden olur.
Astım Atak Belirtileri:
-Konuşmada zorluk
-Düşük tansiyon
-Burun akıntısı
-Baş ağrısı ve çene kaşıntısı
-Aşırı yorgunluk, bitkinlik
-Uykuda düzensizlik
-Sessiz göğüs (stetoskopla solunumun alınamamasına denir ve çok ciddi bir durumdur.)
-Nefes almada zorluk ve yüz renginin değişmesi
Astım tedavisinde ilk basamak astımı tetikleyen faktörlerin ortadan kaldırılması ya da bu faktörlerden uzak durulmasıdır. Ev ortamı tozsuz ve sık sık havalandırılmalıdır. Hangi maddeye alerji duyulduğu ve atak sırasında neler yapılması gerektiği öğrenilmelidir. Soğuk havalarda fazla dolaşılmamalı, meyve sebze çok yenmelidir. İkinci basamak ise düzenli ilaç tedavisidir. Unutulmamalıdır ki Astım hastası olmak da olmamak da sizin elinizde.