Güneş battıktan sonra dışarıya çıkıp Ay’a baktığınızda belirli zamanlarda olduğu gibi dolunay değil, biraz büyük ve daha parlak bir dolunay göreceksiniz. Çünkü o gün Ay, Dünya etrafındaki yörüngesinde Dünyamıza en yakın noktada bulunacaktır. İşte bu sebeple bu dolunay süper ay olarak adlandırılıyor.

Görünüm

Süper Ay Bloodmoon Perigee’deki dolunay, apojeze göre kabaca % 14 büyük görünür. Birçok gözlemci, ayın onlara daha büyük göründüğü konusunda ısrarlarını sürdürüyordu. Bu, Ay’ın ufka yakın olduğu ve ay yanılsamalarının en belirgin olduğu günlerden gün batımından kısa bir zamandan sonra gözlemlere bağlı olabilir. Ayın yüzey parlaklığı aynı kalırken, toprağa daha yakın olduğu için, aydınlatma en uzak noktasında veya apojenden takriben % 30 daha parlaktır. Bu, yeryüzünden alınan ışığın miktarını aydan uzaklığa ters orantılı olarak değiştiren ters kare kare kanunundan kaynaklanmaktadır. Ilıman enlemlerde tipik bir yaz dolunayı yalnızca yaklaşık 0.05-0.1 lüks sağlarken, tropiklerde doğrudan bir Süper Ay, 0.36 lüks sağlayabilir.

Dünyaya Etkisi

Süper Ayların doğal afetlere sebebiyet verebileceği ve supolonların “jeofizik stres” u sebep olduğu Nolle iddiası, bilim adamları tarafından reddedilmiştir. Bilimsel kanıtların bulunmamasına rağmen, 2011 TÅhoku depremi ve tsunami ve 2004 Hint Okyanusu depremi ve tsunami gibi doğal olayların, bir sürahiyi çevreleyen 1-2 haftalık bir süre ile sebepsel olarak bağlantılı olduğu yönünde spekülasyonlar yapıldı.

Yeni Zelanda’nın Culverden kentinin 15 km kuzeydoğusundaki büyük, 7,5 büyüklüğünde bir zelzele, 14 Kasım 2016’da saat 00.03 NZDT’de bir sürahi ile aynı zamana rast geldi. Bilim adamları, Güneş’in ve Ay’ın Dünya’nın okyanuslarındaki kombine etkisinin, gelgitin Ay’ın ya yeni ya da dolu olduğu zaman en büyük olduğunu kanıtladılar. Ay periyodu esnasında, gelgit kuvveti biraz daha güçlüyken, periyot yay gelgitlerine sebep oldu. Bununla birlikte, en güçlüsünde bile, bu güç hala nispeten cılızdır, en fazla in- tidal tidal farklılıklara sebebiyet verir.