Teknoloji; sanayi alanıyla ilgili üretim yöntemlerini, kullanılan araç ve gereçleri kapsayan uygulama bilimidir. Geçmişten bugüne dünyamız teknoloji alanında büyük ölçüde ilerlemiştir. Her geçen gün insanların ihtiyaçları arttığı ve bu ihtiyaçlara cevap verebilmek için, bilim dünyası yeni buluşlar üzerinde çalışılmaktadır. Bunlardan biri de yapay zekadır.

Yapay Zeka Nedir?

Herhangi bir canlı organizma olmayıp tamamen yapay olan,tıpkı bizler gibi hareket ve davranışlarda bulunan makinelere verilen isimdir.Günümüzde bir çok insan merakla takip etmektedir.

Tamamen insana özgü olan,karar verme ve öngörme gibi davranışları yapabilen yapay zeka araçları robot olarakta bilinir.

Yapay Zeka Tarihi

Mathison Turing tarafından yapay zekaya ilk adımların atıldığı II.Dünya Savaşı döneminde çeşitli araçların ortaya çıkması önemli bir etken olmuştur. Yeni askeri silah teknolojisinin meydana gelmesi ve gününüzde bilgisayar alanındaki ilerleme, yapay zekayı geliştirmiştir.

Bir çok şifre algoritmaları ve veri çalışmaları ile ortaya konulan “Makine Zekası” geçmişten bugüne üretilen tüm teknolojik araçların insanı temel alarak geliştirildiği görülmektedir.

İlk Yapay Zeka Çalışmaları Nasıl Oldu?

Mcculloch ve Pitts’in tıpkı insan gibi davranışlar gösteren yapay zeka çalışmaları farklı bilim alanlarından da faydalanarak ürettikleri robotlara çeşitli özellikler getirdi. Böylece fabrikalarda robotlar üretilerek yapay zekayla yapılan ilk çalışmalar başlamış oldu.

Yapay Zeka İsmi Nereden Gelmektedir?

Bir çok bilim insanı tarafından üzerinde çalışılan yapay zekaya ismini Mc Carthy adındaki bilim insanı vermiştir.Daha önce Mc Carthy gibi yapay zekayla uğraşan bilim insanları; Minsky,Shannon ve Rochesterdir.

Farklı Yapay Zeka Çalışmaları

İki farklı yapay zeka akımı olmuştur. Bunlar; Sembolik yapay zeka ve Sibernetik yapay zekadır. Aslında uğraşlar sonucunda oluşturulan bu yapay zeka çalışmaları beklendiği sonucu verememiştir ve başarısızlıkla sonuçlanmıştır.

Sembolik yapay zekada robotlar insanların ihtiyaçlarına ve sorunlarını tam anlamı ile karşılayamamıştır.Aynı durum sibernetik yapay zekada da gerçekleştirmiş.Yapay sinir ağlarının bekleneni karşılamaması iki tarafında başarısız olduğunu göstermektedir.

Başarılı Sonuçlar Alınamaması Yapay Zekanın Gelişimini Ne Kadar Etkiledi?

Sembolik ve sibernetik yapay zekada yaşanılan bu olumsuz sonuçlar ve başarısızlıklar tek bir amaçta gelişmesini etkilemiştir. Farklı fikirler ve düşünce ayrılıkları yerine uzman yapay zekada toplanılmıştır. Fakat uzman zeka da her ne kadar faydalı olup yapay zekayı hareketlendirse de gerekli bilgileri toplayamamıştır.

Bu durumlar karşısında yapay zeka geliştiricileri mantıklı çözümler üreterek yapay zekayı ticari bir aşamaya ulaştırmışlardır. Zamanla yapay zeka endüstrisi ile birlikte milyar dolarlık kazançların olması, yapılan çalışmaların başarı ile gelişmesini göstermiştir.

Dil ve Yapay Zeka

Dil insanlar arasındaki iletişim için çok önemlidir. Dilin yaşamımızda büyük yere sahip olması, yapay zeka ile üretilen robotlarında bu teknolojide üretilmesine yol açmıştır.

Sembolik yapay zeka çalışmaları tarafında olan üreticiler dile önem verip, dil ile ilgili çalışmalarda bulunmuştur. Bu sayede yapay zeka işaretleme dilleri meydana gelmiştir. Yapay zeka dillerinden de yararlanarak, günümüzde konuşabilen robotların üretilmesinde etkileri vardır.

Gelecekte Yapay Zeka Çalışmaları

Yapay zekanın gelişmesi için yapılan çalışmalar konusunda bazıları iyiye gitmesi gerektiğini ve daha çok gelişmesini istemektedir.İnsanlara hizmet etmesi ve onların herhangi bir ihtiyaçlarını gidermesini düşünmektedirler.

Bazıları ise yapay zekanın gelişmesinin insanlık için kötü olduğunu, insanları kontrol altına alması gibi sonuçlarının olması düşüncesi onları korkutmaktadır.