Hepimiz aptalca şeyler söyler ve yaparız. Bu insan olmanın bir parçası. Sadece bireysel olarak bir mücadele içinde değiliz; aynı zamanda ilişkiler açısından belli zorluklarla karşı karşıyayız. İyi bir ilişkide (insan olmanın üç zorlu parçasından biri), iniş çıkışlara rağmen ayakta durmak için, direnç göstermekten daha önemli bir şey yoktur.

Peki İlişkilerde Direnç Ne Demek?
İlişki direnci, ilişki bir yara aldığında bunun üzerinde kafa yorup, sonra yola devam etme yeteneğidir. Ciddi bir tartışma, yanlış anlaşılma ya da güven kaybından sonra bağlı kalmayı başarabilmektir. Araya öfkeden bir duvar koyup, partnerimize kendisini pencereden atmasını söylemek daha kolay olurdu. Ama diğer konularda olduğu gibi vazgeçmemek ve ilişkiyi sürdürmeye çalışmak daha iyi bir tercih olacaktır.

Yerde sürünen aşkı ve arkadaşlığı yerden kaldırmak, üstündeki tozları silkmek ve oyuna tekrar katmak için şu 7 şeye ihtiyacınız var:

1. Alçak Gönüllülük
Haklı olabiliriz ya da tamamen haksız. Alçak gönüllülük haklı olma ihtiyacını ve acımızla baş edebilmek için partnerimizi cezalandırma isteğini ortadan kaldırır. Alçak gönüllük dinleme, empati, anlayış, iyileşme ve son olarak affetme için ortamı belirler.

2. Sabır
Negatif his ve düşüncelerden bir anda kurtulma isteğinin ve dürtüsünün üstesinden gelmemiz gerek. Çaresizlik ve sabırsızlık uzlaşmanın düşmanıdır. İşleri yoluna koymak ve tekrar güvenmek için zaman gerekir, hepsi bu.

3. Israr
İncinmelerin, öfkelerin ve umutsuzluğun üstesinden gelmek, eski günlere dönme isteğini saklı tutmak çok önemlidir. İlişkinin derinliği zor zamanlara rağmen, devam etme arzusuyla orantılıdır.

4. Affedicilik
Partnerimizi affetmek ve ona bir şans daha vermek acı verecek kadar zor olabilir. Ona sevgimizi ve güvenimizi kazanması için fırsat vermek zaman ve sabır gerektirebilir. Durumu tam manasıyla ele almamız ve kendimize karşı yüzde yüz dürüst olmamız gerekir. Zaten bu noktada partnerimiz onu affetme ya da affetmeme kararımızı etkileyecektir.

5. Sorumluluğu Paylaşma
Olan şeyler için sorumluluğun bir kısmını üstlenmek, zararın tamirinde gereklidir. Ama utanç (sorumluluğu tamamen üstüne almak) ya da suçlama (sorumluluğu tamamen karşıya yüklemek) çözümden uzaklaştırır.

6. Gerçek Korumayı, Hatalı Olandan Ayırma
Yeni ve samimi sözler, özürler ve anlaşmalar ilişkiyi iyileştirmek için yapılmalı. Güvensizlikte ısrarcı olmak ve uzaklığı devam ettirmek hatalı bir koruma hissinin sonucudur. Gerçek koruma ve güvenlik açık sözlü iletişim, dürüstlük ve ikinci şanslarla gelir.

7. Cesaret
İlişki direncimiz, kendimizi ve kalbimizi yine o çizgiye koyabilme gücüne bağlı. Muhtemel bir incinmeyi, reddedilmeyi veya hayal kırıklığını göze alarak… Gücümüzü ve cesaretimizi toplayıp, devam edebilmeliyiz.

İlişki direnci daha mantıklı ama daha zor olan yoldur. İntikam isteği ya da kaçıp saklanma dürtüsüne karşı koyup devam edebilmektir. Olayları dramatize edip, uç noktalara gitmek yerine duygularımızı eğitebilmek, farklılıkları halletmek ve yaşamı sürdürmektir.

İlişki direncine sahip çiftler problemler konusunda daha duyarlı, daha mantıklı olurlar. Böylece güçlenirler ve strese karşı dirençleri artar. Aynı zamanda da daha samimi ve daha emin olup, derinden birbirlerine bağlanabilirler.