Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu swapişlemleri ile ilgili düzenlemede değişikliğe gitti. Swap işlemlerinde getirilen öz kaynak sınırı yüzde 25'e çekildi.
Dolardaki spekülasyonu önlemek için swap işlemlerinde özkaynak sınırı hafta başında yüzde 50'ye çekilmişti.
BDDK yeni spekülasyonları önlemek için tekrar harekete geçti. Swap işlemlerinde öz kaynak sınırı yüzde 50'den yüzde 25'e çekildi.
Düzenleme ile swap işlemler toplamı, bankaların yasal özkaynak toplamının yüzde 25'ini geçemeyecek.
Bankaların özkaynaklarının yüzde 50'si ile sınırlanan swap işlemlerinin, bugünkü kararla daha da sıkılaştırıldığını belirterek, bu işlemlerin genelde yabancı yatırımcının TL pozisyon alımlarıyla ilgili olduğunu, dolayısıyla yabancı yatırımcının TL borç alıp, satış baskısı kurmasının önüne geçildiğini belirtiliyor.
Hafta başında 7 lirayı aşan dolar BDDK'nın son hamlesi ile 6 liranın altına gerileyerek 5,90 seviyesini gördü. Hafta başında 8 lirayı geçen euro ise 7 liranın altına indi.
SWAP işlemi nedir?
Swap işlemi, iki tarafın belirli bir zaman dilimi içinde farklı faiz ödemelerini ve/veya farklı para birimlerini karşılıklı olarak değiştirdikleri bir takas sözleşmesidir. Swap piyasasında ağırlıklı işlem gören swaplar döviz Swap'ları ile faize dayalı Swap Sözleşmeleridir.
Özellikleri nelerdir?
Faiz Swap'ında biri sabit faizle, diğeri değişken faizle borçlanan iki taraf faiz ödemelerini birbirleriyle değiştirirler, ancak anapara hiçbir şekilde el değiştirmez.
Çapraz Döviz Swap'ında, iki farklı para birimindeki kur riski belli bir süre bertaraf edilerek, faizi yüksek olan para biriminin faiz getirisinden yararlanma adına yapılan işlemdir. Böylece kur riski taşımadan, yüksek getiriye sahip diğer kur birimine geçilmektedir.