Ne zamandır Parti Kahvesi’ni yazacaktım. “Bayramlık” olsun dedim.
Mübadil kayınvalidemin memleketi Urla’ya çeyrek yüzyıldır gider gelirim. Urla İskelesi’ndeki denizevinde yazları güzel zamanlar geçer.
Tabii asıl Urla var bir de; yukarıda, İskele’den, denizden birkaç kilometre uzaklıktaki kasaba merkezi. Urla’nın her caddesi, sokağı tarih kokar. Cumhuriyete de vefalıdır Urla ve caddelerinin isimleri Kurtuluş’u ve Kuruluş’u simgeler. Zafer Caddesi, Mustafa Kemal Paşa Caddesi vb.
URLA’DAKİ ALTI OK’LU PARTİ KAHVESİ
İşte o Mustafa Kemal Paşa Caddesi’nden geçerken yıllar önce dikkatimi çekti “Parti Kahvesi”. Kahvenin ön cephesindeki camda resmen Parti Kahvesi yazıyordu ve üstelik üzerinde de Altı Ok ablemi vardı! Uzun zaman bakıştık gelip geçerken Parti Kahvesi ile, süzdüm durdum. Ta ki, hikayesini iyice merak edene, iki yıl öncesine kadar…
Kahvenin kurucusu Mehmet Yağcı ile tanıştık ve kaynaştık çabucak.

1954 doğumlu Yağcı, Urla’nın merkez Yenice Mahallesi’nden. 1973’ten bu yana aklı fikri CHP. 1974’te Gençlik Kolları’nda başlayan serüven onu 1976’da CHP Urla Gençlik Kolu Başkanı yapmış. 1976’dan bugüne kadar Yenice Mahalle Delegeliği sürüyor. 1998’de CHP ilçe yönetim kurulu üyesi olan Yağcı, 1999 Ocak’ta ise ilçe başkanı oluyor ve dört yıl bu görevi sürdürüyor. 1999’dan bu yana kesintisiz il delegesi. 2004’te seçildiği İl Genel Meclisi üyeliğini bir sonraki dönem de seçilerek iki dönem (2004-2014) sürdürüyor. Yağcı, 2006’da ise CHP Kurultay Delegesi oluyor.
İşte bu Mehmet Yağcı, 2004’te kurduğu Parti Kahvesi’ni bir ticarethane olarak değil, bir “şeref noktası” olarak o gün bugün çalıştırıyor.
NEREDEN AKLA GELDİ?
Peki nerden çıktı bu fikir, nasıl gelindi Parti Kahvesi’ne?
Şimdiki Altı Ok amblemli Parti Kahvesi’nin hemen yanında, 21 numaradaki kahvehane 1950’lerden beri Halkçıların adı konulmamış “parti kahvesi” olarak bilinirmiş. Zaten kahvenin üst katı da CHP ilçe merkeziymiş. 12 Eylül sonrasında şimdi 19 numarada olan Parti Kahvesi’nin üstü ise SODEP olarak faaliyet sürdürüyormuş.
2004 yerel seçimleri öncesinde ilçe merkezinin alt katı, yani şimdiki Parti Kahvesi ise seçim bürosu olarak tutulmuş. O yerel seçim umulmadık şekilde kaybedilmiş ama partililer hep birlikte seçim bürosunun “parti kahvesi” olarak devamını kararlaştırmış. Mehmet Yağcı üstlenmiş faaliyeti ve maliyeye de kaydı resmen “Parti Kahvesi” olarak yaptırmış. Kahvenin ön cephesine işletmenin ismini yazdırırken bir de Altı Ok amblemi koydurmuş.
Mustafa Kemal Paşa Caddesi’ndeki yaşı yüzyılları bulan çınara ve mermer çeşmeye bakan Parti Kahvesi’nin sağında solunda ve karşısında da kahveler var. Ama Altı Ok amblemli bu kahve bambaşka. Sanmıyorum ki Türkiye’de bir eşi benzeri olsun. Kahvenin içinde de birbirinden farklı Atatürk portreleri, Türkiye’nin Lozan’da kazandığı sembolik T.C. Tapu Senedi, Türk Bayrağı, Urla’da uzun süre belediye başkanlığı yapan ve hizmetleri çok olan Bülent Baratalı’nın bir portresi yer alıyor. Kahvenin işletmecisi Yağcı da sık sık kahvede dostlarıyla, arkadaşlarıyla oturup yarenlik ediyor. Altı Ok’un gölgesinde içilen çaylar, kahvelerin tadı belki bir başka oluyor.
DENİZ BAYKAL DA GELMİŞ ÜÇ KEZ
CHP’nin bir önceki genel başkanı Deniz Baykal, Parti Kahvesi’ne üç kez yolunu düşürmüş. Hatta sonuncusu ise rahatsızlandığı Avrupa seyahatine gitmeden on gün kadar önce. Malgaca Pazarı’nda kahvaltı yaptıktan sonra kahveye gelmiş. Yağcı, “O gün Baykal’ın sağlığını pek iyi görmediğini” belirtiyor üzülerek sohbetimiz sırasında. Oldukça dikkatini çekmiş hali vakti, benzi beti.
CHP’de milletvekilliği ve MYK üyeliği de yapan önceki dönem belediye başkanı Baratalı sıklıkla uğruyormuş Parti Kahvesi’ne. Zaten kendisi de Urla’nın yedi göbek hemşehrisi ve halen de bir başka sahil mahallesi Çeşmealtı’da yaşıyor. Onun evi de adeta bir parti arşivi ve müzesi gibi. Bir başka yazı konusu olmayı hak ediyor. Önceki dönem milletvekillerinden Musa Çam, yeni milletvekili Kani Beko da Parti Kahvesi’ne uğrayan CHP’li simalardan.
Tabii, Urla’da yaşadığı halde kahveye uğramayan CHP’leri ise anlamakta güçlük çekiyor sıkı partili Yağcı ve arkadaşları. MYK üyesi ve milletvekili olup da önünden geçtiği kahveye uğramayan, merak etmeyen bile varmış!
Urla’ya yolu düşenlerin bu yazıdan sonra Parti Kahvesi’ne uğrayacağını tahmin etmek zor değil. Onlara önerim, bu kahvenin duvarlarına asılacak armağanlarla uğramaları… Bir iz bırakmaları…
Urla’daki Kurtuluş Berber’i yazmıştım yıllar önce… Onun dükkanının atmosferi de farklı değildi.
Selam olsun Parti Kahvesi’ne, Mehmet Yağcı’ya… Selam olsun Kurtuluş Berber’e…Selam olsun memleketin en ücra köşelerinde enseyi karatmayanlara…





Muzaffer Ayhan Kara