Gaziantep baklavası için gerekli malzemeler

  • 1 kg baklavalık has buğday unu
  • 3 adet orta boy yumurta
  • 1 kg tereyağı
  • 1/2kg Antep fıstığı içi
  • 1/2kg süt
  • 750 gr toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 50 gr nişasta
  • Yeteri kadar su

Gaziantep baklavasının hazırlanışı

  • Unu karıştırma kabımıza alarak ortasını havuz gibi açalım.
  • İçine üç adet yumurtayı kırıp bir çay kaşığı kadar tuz ekleyerek yumurta ve tuzu çırpıp bir miktar da su ilave ederek unla birlikte karıştırarak yoğuralım.
  • Yoğrulan hamur kulak memesi yumuşaklığı kıvamına geldikten sonra üzerini örterek 10-15 dakika kadar dinlendirelim.
  • Ardından dinlenen hamuru açma tezgahının üzerine alarak ceviz büyüklüğümde bezeler yapıp üzerlerine hafifçe un serpiştirerek elimizle bastırarak yassılaştıralım.
  • Hamurun üzerine tekrar hafifçe nişasta serperek bastırarak elimizle açtığımız hamurları üst üste 6 adet veya 12 adet olarak yerleştirelim.
  • Hazırladığımız hamurları üstlerine tekrar nişasta serperek bir oklava yardımıyla kenarlarından ortasına doğru inceltelim.
  • Hamurun genişliği 25 30 cm ye ulaşınca hamur üst üste getirilerek ilk baştaki işlem 3 kez tekrarlanarak hamurun eni 60-65 cm boyu ise 125 -135 cm civarında açılır.
  • Açılan hamuru baklava tepsimizin büyüklüğünde keserek tepsimizi tereyağı ila yağlayalım.
  • Tepsi büyüklüğünde kestiğimiz yufkadan oklavayla 2 kat alınarak tepsimize döşeyelim.
  • Aynı işlemi kat sayısı 12 olana kadar devam edilir.
  • Önceden hazırlanan krema şeklindeki kaymak tepsinin içine alınarak yufkaların her yerine yayılır.
  • Üzerine ezilmiş fıstık serpilerek üzerine açılan yufkalar tepsinin altı gibi üst üste 12 kat yerleştirilir.
  • Aralarına tereyağı atarak keskin bir bıçak yardımıyla kare şeklinde dilimlenerek üzerine kızdırılmış tereyağı dökülerek önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırına verilerek baklavamız kızarana kadar pişirip fırından alalım.
  • Şerbeti için 5 su bardağı şeker ve 5 su bardağı su kaynatılarak kıvamlı bir şerbet hazırlayarak sıcak baklavanın üzerine ılıtılmış şerbet gezdirilip dökülerek 1-2 saat kadar bekletip servise sunalım.
  • Gaziantep baklavası hazır, afiyet olsun…