2017 yılında dünyada 8,9 milyon adet jeans satışı gerçekleştiren Mavi, 2018 yılında bu sayıyı 10 milyona çıkarmayı hedefliyor.
YENI TEKNOLOJILERI IŞ SÜREÇLERINE dahil etmek perakende sektöründe yer alan şirketlere kârlılık konusunda avantaj sağlıyor. KPMG’nin hazırladığı Ocak 2018 Sektörel Bakış- Perakende Raporu’na göre, dünya çapında perakende satışlarının, e-ticaret de dahil olmak üzere 2017 yıl sonunda 23.445 milyar dolar olarak gerçekleştiği tahmin ediliyor.
Küresel e-ticaret satışlarının 2021 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 20 artması ve 4.048 milyar dolara çıkması bekleniyor. Bakıldığında, omnichannel perakende uygulamalarıyla, fiziksel mağazayı sosyal medya hesapları, e-ticaret sitesi ve mobil uygulamalar ile bir bütün haline getiren firmalar, daha büyük bir kitleye ulaşarak satışlarını ve kârlılıklarını artırıyor. 2017 yılında Türkiye’de açılan 26 net yeni mağazasının yanında Mavi’nin dijitalleşmeye yapılan yatırımla artan e-ticaret kapasitesi, online satışları yüzde 44 oranında artırdı. 2018 yılı için mobil teknoloji yatırımlarına ve tüm kanalları içeren süreçlere odaklanmayı planlayan Mavi, iş yapış şekillerinden perakende uygulamalarına kadar tüm sistemlerinde yeni nesil dijital teknolojiler kullanarak, bu konuda öncü olmayı amaçlıyor.
Mavi’nin çok kanallı satış modeli, kendi yönettiği perakende mağazaları, toptan satış ağları (zincir mağazalar, corner’lar, e-ticaret kanalları ve bayiler) ve mavi.com platformundan oluşuyor. Dijitalleşmeyi kurum kültürünün merkezine koyduklarına değinen Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz, “Dijital değişime tam uyum yaklaşımı sayesinde Türkiye ve uluslararası pazarlarda gördüğümüz gelir artırıcı fırsatları hızla değerlendirebiliyoruz.
Dijital değişime öncülük eden şirketlerden biri olarak e-ticaret operasyonlarını online ve offline CRM uygulamalarına entegre ettik ve müşteriye bütünsel alışveriş deneyimi yaşatmanın avantajlarını gördük. Sosyal medyada 3,3 milyon takipçiye ve 1,2 milyon CRM mobil app kullanıcısına sahip olmak dijital etkinlikte önemli bir katma değer sağlıyor” diyor. 2017 yılı performansı incelendiğinde, Mavi, global pazarlarda ve Türkiye’de güçlü büyüme potansiyeline sahip e-ticaret kanallarındaki gelirlerini yüzde 76 artırdı.
Perakende sektöründe, teknoloji ve dijitalleşme ile birlikte tüketici verileri çok büyük miktarlara ulaşıyor. Verilerin analiz edilerek, teknolojinin de desteğiyle tüketiciye en doğru ürün ve hizmetin sunulabilmesi büyük önem taşıyor. Verilerle beslenen yapay zekanın etkin kullanımına dek uzanan dijitalleşme adımları, müşteri hizmetindeki başarı ve yaratılan müşteri memnuniyetinin büyüklüğü ciroları da doğrudan etkiliyor. Bu nedenle veri analitiği sektörün öncelikli gündem maddelerinden biri haline geliyor. Yavuz, “Müşteri verileri, 2007’den beri sınıfının en iyi müşteri sadakat programı olarak kabul gören Kartuş aracılığıya Mavi’nin marka stratejisinin merkezinde yer alıyor” diyor. 6,5 milyon üyesi bulunan sadakat kartıyla yapılan alışverişler, perakende gelirlerinin yüzde 85’ini kapsıyor ve pazarlama ekibinin müşteri verileri ve içgörülerini derinlikli analiz etmesini sağlıyor.
DÜNYA GENELİNDE 35 ÜLKEDE 425 mono-brand mağaza ve yaklaşık 5 bin 500 satış noktasında ürünlerini müşterileriyle buluşturan Mavi, yüzde 21,4 pazar payıyla Türkiye denim pazarının ilk sırasında yer alıyor. İlk kez piyasaya 27 yıl önce “Mavi Jeans” ismiyle çıkan Mavi’nin hikayesi, yaklaşık yarım asır önce Güven Giyim firmasıyla hazır giyim üretimini sürdüren Sait Akarlılar’ın denimdeki potansiyeli görerek, 1984’de ERAK’ı kurması ile başlıyor. ERAK o dönem, Avrupa pazarına fason üretimle deneyim kazanıp Lee, Wrangler, Mustang gibi dönemin en yaygın markalarının tedarikçilerinden biri oluyor. Kalite düzeyi ile birlikte üretim hacmini de artıran ERAK, elindeki ihraç fazlası ürün stokları eritmek ve fazla kumaşları değerlendirmek amacıyla farklı markalar altında satış denemelerine başlıyor. Markalaşma çalışması yapılmamasına rağmen beklenenin üzerinde ilgi gören deneme ürünleri ERAK tarafında “kendi markasını yaratma” düşüncesini doğuruyor ve bu sayede ortaya çıkan Mavi Jeans, daha sonra “jeans” sözcüğünü atıp yoluna Mavi olarak devam ediyor.
Yavuz ile Mavi’nin yollarının kesişmesi ise 10 yıl öncesine dayanıyor. Mavi serüveninde geçirdiği süreç ile ilgili Yavuz, “Açıkçası Mavi’ye evet derken birkaç yıllık farklı bir sektör macerasına atıldığımı düşünüyordum ama o birkaç yıl geçtiğinde şirketimizde çalışan herkes gibi böylesine ‘masmavi’ olacağımı öngörebilmiş miydim, emin değilim” diyor. 2017 yıl sonu itibarıyla toplam çalışan sayısının globalde 3 bin 605 kişi olduğu Mavi’de çalışanların yüzde 50’sini ve toplam yöneticilerin ise yüzde 40’ını kadınlar oluşturuyor. Kadınların işgücüne katılımını teşvik etmek ve çalışma hayatını kolaylaştırmak amacıyla tüm kadın çalışanların 0-6 yaş aralığındaki çocuklarına ücretsiz kreş desteği sağlanıyor. Genç ve dinamik bir ekibe sahip Mavi’deki çalışanların yaş ortalaması ise 27.
Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Almanya merkezli Avrupa ülkeleri ve Rusya odaklı sürdürülen uluslararası operasyonlar, Mavi’nin temel pazarlarını oluşturuyor. Şirketin bu dört temel uluslararası operasyonu dışında, kalan 19 ülkede 21 bayi mağazası bulunuyor. 2017 yılında satışların yüzde 66’sı perakende, yüzde 32’si toptan, yüzde 2’si e-ticaret kanalından gerçekleşen Mavi’de toplam satışın yüzde 82’si Mavi Türkiye tarafından gerçekleşti.
2017 yılında dünyada toplam 8,9 milyon adet denim ürünün satışını yapan şirketin satışlarının yaklaşık 2 milyonu Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avrupa ülkeleri, Rusya ve yurtdışındaki diğer pazarlarda gerçekleştirildi. Yavuz, 2018 hedeflerinden birinin bu sayıyı 10 milyon adete çıkarmak olduğunu söylüyor. Diğer bir hedef ise 2018 yıl sonuna kadar Türkiye’de 25 yeni mağaza açmak.
2017 yılının Mavi için önemli bir yıl olduğuna değinen Yavuz, “Sürdürülebilir kârlı büyüme ile Türkiye ve uluslararası pazarlarda perakende, toptan ve e-ticaret olmak üzere, tüm satış kanallarında yükseliş yaşadık. Denim ve lifestyle ürün kategorilerinde çift haneli büyüme elde ettik. Önümüzdeki üç yıl içerisinde Mavi’ye yatırım yapanlar sadece büyüyen bir şirkete yatırım yapmış olmayacak, aynı zamanda daha da kârlı bir şirkete yatırım yapmış olacaklar” diyor. 15 Haziran 2017’den bu yana Borsa İstanbul’da işlem gören Mavi, konsolide gelirlerini yüzde 36 oranında artırarak 1,78 milyar TL’ye ulaştı. Bu performans kârlılığa da yansıdı ve FAVÖK yüzde 48 artışla 252 milyon TL ve net kâr ise yüzde 74 artışla 90 milyon TL olarak gerçekleşti.
Şirketle ilgili değerlendirmede bulunan Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Muammer Demir, “Sektöründe öncü konumu, geniş ürün yelpazesi, yaygın dağıtım kanalı, güçlü pazarlama ağı, net borç/FAVÖK oranının 1x altında hedefinin korunması, yatırım harcamaları/satışlara oranı yüzde 5’in altında olması, güçlü 2018 yılı beklentileri, kuvvetli operasyonel performansı, yurtdışı rekabet gücü, yurtdışı benzer kategoride yer alan rakip firmalara göre uygun finansal rasyoları ve düşük beta katsayısı ile dikkate aldığımızda, şirket pay senedini için orta ve uzun vadede yüzde 16 artış potansiyeli ile birlikte 43,50 TL hedef fiyat öngörümüzü korumaya devam ediyoruz” diyor. Demir ayrıca 2018 yılı birinci çeyreğinde, yurtiçinde üç yeni mağaza açılışı gerçekleştiren şirketin, ilgili dönemde yurtiçinde bir önceki seneye göre birebir aynı mağazaların büyümesinin ise yüzde 20,8 olarak gerçekleştiğini belirtiyor.