Yunan Mitolojisi, Yunanlıların kahramanlarını, tanrı ve tanrıçalarını konu edinen hikâyelerdir. Her biri sözlü edebiyat niteliği taşıyan bu hikâyeler özellikle felsefeciler, tarihçiler ve birçok edebiyatçı tarafından merakla araştırılmıştır. En eski uygarlıklardan biri olan Yunan medeniyetine ait mitolojiler, Avrupa ve Yakın Doğu mitolojilerini de etkilemiş ve böylece Yunan tanrıları, Roma halkları tarafından da kabul görmüştür.
Tanrı ve Tanrıçalar
Yunan mitolojilerinde tanrılar, doğaüstü güçleri olan, insan görünümünde, Olimpos Dağı’nda oturan doğaüstü varlıklardır. Yunan mitolojisi, bu tanrıların Titanlar ile savaşmasıyla başlamıştır. Savaştan galip ayrılan Olimposlular olur ve Zeus tahta çıkar.
Yunan mitolojisinde başlangıçta Titan olan fakat sonra Olimposluların tarafına geçen Prometheus gibi tanrılar da vardır. Bunlar, Olimpos Dağı’nın zirvesindeki bulutlarda otururlar ve dünyayı yönetirler. (Geniş zamanda anlatmaya başladığımız bir hikayeyi yine geniş zamanda devam ettirirsek daha doğru olur)
Yunan mitolojisinde pek çok tanrı bulunmaktadır. Bunlardan bazıları:
Kronos: Uranüs ve Gaia’nın son oğlu olan Kronos titanlar soyundandır ve babası Uranos’u erkeklikten yoksun etmekle birinci kuşak tanrıların egemenliğine son vermiş, ikinci kuşağı başa geçirmiştir. Bu özelliği ile mitolojide önemli bir yeri vardır.
Zeus: En önemli ve en güçlü Yunan tanrısıdır. Gök gürültüsü, şimşek ve gökyüzünü idare eder.
Artemis: Roma mitolojisindeki ismiyle Diana Zeus, yaban, avcılık ve ayın tanrıçasıdır.
Apollo: Güneşin, şiirin, müzik ve sanatın tanrısı olarak bilinir. Kehanetleri ile de meşhurdur. Ayrıca Artemis’in ikiz kardeşidir.
Dionysos: Yunan ve Roma mitolojilerinde Bacchus olarak da geçmekle birlikte şarap tanrısı olarak bilinir.
Hades: Yer altı tanrısıdır ve ölülere hükmeder. Yunan mitolojisine göre, yeryüzü 3 kardeş arasında paylaştırılmıştır. Zeus’a gökyüzü, Poseidon’a yeryüzü ve Hades’e ise yer altı tanrılığı görevi verilmiştir. Hades’i Diğerlerinden farklı kılan özelliği ise, görünmezlik gücüne sahip oluşudur.
Poseidon: Mitolojide denizler, depremler ve atlar tanrısıdır.
Khaos: İlk canlıların türediği, evren var olmadan önce var olan .boşluğa verilen addır.
Gaia: Yunan mitolojisinin Toprak Ana’dır. Khaos’tan türemiştir.
Tartaros: Yunan mitolojisinde cehennemi ve yerin yed kat dibini karşılar.
Kibele: Anadolu kökenlidir, doğurganlık ve bereket tanrısıdır.
Hera: Evlilik Kraliçesi olarak anılır, kadınların ve evliliklerin koruyucusu olan tanrıdır.
Eros: Halk arasında da en çok bilinen Yunan tanrılarındandır. Aşk tanrısıdır.
Yunan Mitolojisinde Kahramanlar
Yunan mitolojisinde pek çok kahramandan söz edilmektedir. Mitolojik kahramanlarının ortak noktaları çoğunlukla anne ya da babalarının tanrı olmasıdır. Yani bu kahramanlar yarı tanrı özelliğine sahiptirler. Yunan mitolojisi kahramanlardan bazıları şunlardır:
Herakles: Roma mitolojisinde Herkül ismiyle bilinmektedir. Zeus’un oğludur ve bu yüzden yarı tanrı özelliği göstermektedir. Çok iyi bir savaşçı olarak yetişmiştir. Çok iyi ok atan, ata binen ve güreşen Herkül, Truva savaşına katılmıştır.
Akhilleus: Peleus adında ölümlü bir babanın oğludur. Annesi su tanrıçası Thetis’tir. Dünyanın en büyük savaşçısı sayılmaktadır. Truva Savaşı’nda yer almakla birlikte Homeros’un İlyada destanında büyük savaşçı olarak addedilir..
İason: Yunan mitolojisinde altın postu arayan Argonatların kahramanıdır
Perseus: Zeus ile Danae’nin oğludur.
Gorgonlar: Yunan mitolojisinde, başlarında saç yerine canlı yılanlar olan dişi canavarlardır.