Çocuklarda nasıl hedef belirlenir? Hedef belirlemek yalnızca yetişkinlerin yaşamında önemli değil, aynı zamanda çocuklarda da hedef belirlemek gerekir. Peki çocuklarda hedef nasıl belirlenir?
Hedef belirlemek, yetişkinler için olduğu kadar çocuklar ve ergenler için de son derece önemli bir konudur. Ne istediğini bilen çocuklar, geleceğin kendine güvenen ve başarılı yetişkinleri olmaktadır. Çocuk ve ergenlerin hedef koyabilme becerisinin gelişmesinde ebeveyn tutumlarının çok önemli olduğunu vurgulayan ERA Okulları PDR Birimi’nden Psikolojik Danışman Gizem Kolçak, hedef belirleme konusunda hangi dönemde neler yapılması gerektiğini anlatıyor.
ÇOCUKLARA HEDEF BELİRLEMEK
Hedef; bir hayalin, bir düşüncenin tarih veya zaman belirleyip, eylem planıyla desteklenmesi ve harekete geçirilmesi demektir. Hedef belirlemek yetişkinler için olduğu kadar çocuklar ve ergenler için de son derece önemlidir. Ne istediğini bilen çocuklar geleceğin kendine güvenen ve başarılı yetişkinleri olmaktadır. Hedefler, anne karnından yaşlılığa kadar uzanıyor. Gebelik döneminde daha kısa süreli, haftalık olan hedeflerle başlayan süreç ilerleyen dönemde daha uzun süreçler olarak karşımıza çıkıyor. Bu uzun süreçler için “0-2 yaş”, “okul öncesi”, “okul dönemi” ve “ergenlik dönemi”ni saymak mümkündür.
HEDEF BELİRLEMEDE AİLENİN GÖREVİ NEDİR?
Bu dönemlerde en önemli görev ebeveynlere düşmektedir. Tüm süreçlerde aile üyelerinin cesaretlendirici bir tavır ile basit ve kısa süreli hedefleri çocuklarına sunmaları, doğru bir ilk adım olacaktır. Hedef koyabilme becerisi ne kadar erken kazandırılırsa çocuk için o kadar yararlı olacaktır.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE HEDEF BELİRLEME: Okul öncesi dönemde ebeveynler çocukları için pek çok hedef belirler. Sütten kesme, çatal-kaşık kullanımı ya da tuvalet eğitimini bu hedefler arasında saymak mümkündür. Fakat unutmamanız gereken nokta, okul öncesi dönemi yaşayan çocuğun kendi hedeflerinin de olabileceğidir. Zamanla ve yavaş yavaş sizden ayrışarak bireyselleşen çocuğun kendisi de pek çok hedef belirleyebilmektedir.Bu konuda, pek çok davranışta olduğu gibi çocukların ebeveynlerden model aldığını unutmamak gerekir. Yani, hedef belirlemeyi de ebeveynlerden öğrenmektedirler. Yaş dönemine uygun olacak şekilde basit ve uygulanması kolay hedefler belirlenmelidir. Çizgileri taşırmadan boyama yapabilmesi, oyuncağın amacına göre kullanımı, yeni bir şarkı öğrenmesi gibi dönemsel hedefler çocukları cesaretlendirecektir.
OKUL DÖNEMİNDE HEDEF BELİRLEME: Okul dönemi, çocuğun kendi kararlarını vereceği sosyal bir ortamdır. Ayrıca davranışlarının şekilleneceği sorumluluk alanları da olacaktır. Bu dönemde, akademik başarı ön plandadır. Sınavlardan yüksek not ile geçmek gibi yeni hedefler ortaya çıkacaktır. Bu dönemde en hassas nokta ise çocuğu iyi tanımaktır. Çünkü hedeflerin yüksek beklentilerden arınmış olması, uzun süreli hedefe doğru yol alırken kısa süreli hedefleri besleyecektir.
ERGENLİK DÖNEMİNDE HEDEF BELİRLEMEK: Kimlik karmaşası, zıt duygu durumları, ikili duygu durumları ve sınav süreçleri ile birlikte iplerin iyice gerilmeye başladığı bu dönemde, ebeveynlerin her zamankinden daha stratejik hamlelerde bulunması gerekmektedir. Her ne kadar ebeveynlerin çocukları için gelecek hayalleri olsa da, bunların çocuğunkilerle uyuşup uyuşmadığına dikkat etmeleri gerekir.
ÇOCUKLARDA HEDEF BELİRLEMENİN AŞAMALARI NEDİR?
• Kısa Vadeli Hedefler (1 hafta / 1 ay içerisindeki hedefler: Haftalık proje ödevleri)
• Orta Vadeli Hedefler (6 ay / 1 yıl içerisindeki hedefler: Yeni bir hobi eğitimi)
• Uzun Vadeli Hedefler (1 yıl / 5 yıl içerisindeki hedefler: Lise eğitiminin tamamlanması)
HEDEF İÇİN NASIL PLAN YAPILIR?
Belirlenen hedef doğrultusunda bir plan ve çalışma yapılması gerekmektedir. Genel ifadeler yerine özel hedefleri içermelidir. Örneğin, ‘Matematik Çalışması’ değil de ‘Üslü Sayılar Konu Tekrarı’ gibi detaylandırılmalıdır. Planın esnek olması da önemlidir. Uygulamada aksaklıklar yaşandığında devreye girecek bir B planı olmalıdır.