Çocuklar neden oyun oynamalı ve neden çocukların oyun oynamasını desteklemeli? Çünkü çocuklar için oyun, gelişimleri ve öğrenmeleri için en önemli araçtır. Oyun, çocuğun çevresini tanımasına, anlamasına, yeni bilgiler öğrenmesine, öğrendiği bilgi ve becerileri pekiştirmesine yarar. Peki oyun oynamak çocuklara ne katar?
İşte bu sorunun yanıtını “Oyun; kendiliğinden şekillenen, çocuğun öğrenmesine, yaratıcılığını geliştirmesine ve enerjisini boşaltabilmesine yarayan aktif bir etkinliktir” diyen Feyziye Mektepleri Vakfı (FMV) Erenköy Işık Anaokulu Müdürü Emin Boru şöyle veriyor:
OYUN ÇOCUKLARIN OLMAZSA OLMAZLARIDIR: Oyun sürecinin doğal seyrinde çocuklar merakının, hayallerinin, keşfetmenin, kendine özgü yöntemlerle öğrenmenin, keyif verici ortamlarda fırsat eğitiminin, doğru değil farklı yanıtları arayıp bulmanın peşinde koşarlar. Kısaca; hayata dokunarak yaşarlar, potansiyellerinin gerçek değerini ortaya çıkarırlar. Oyun sürecindeki olumlu gelişiminin yerini, bilinen hiçbir yöntem dolduramaz.
HER ÇOCUK FARKLI ÖĞRENİR: Her çocuk öğrenir sadece aynı zamanda ve aynı şekilde değil. Bu nedenledir ki çocuklar oyun sürecinde kendi seyirlerinde öğrenme şansını yakalarlar. Aynı şeyi düşünmemenin aslında bir zenginlik olduğu- nun, keşfetmeye bu yolla gidilebileceğinin farkına varırlar. Günümüzün en popüler yaklaşımlarından olan “farklılaştırılmış eğitim”, “farklılıklara saygı” gibi değerler oyun ortamında gerçek anlamını bulur.
ÇOCUKLAR YANLIŞ DEĞİL FARKLI DÜŞÜNÜR: Çocuklar yanlış değil, farklı düşünürler ve sorgularlar. Biz yetişkinler de oyun ortamında, bu gerçeğin farkında olarak, çocukların eğlencesine ortaklık ederek ve sabırla gerekli özeni göstererek, onlara rehberlik edebilme şansını yakalarız.
EĞİTİMİN HER DÜZEYİNDE OYUNA YER VERİLMELİ: Nitelikli eğitim sistemleri ile anılan ülkelerde; sadece okul öncesi dönemde değil, eğitim süreçlerinin her düzeyinde mutlaka oyuna yer verildiği görülmektedir. Yeri doldurulamaz bu olgu, ülkemiz eğitim sitemi içine ivedilikle dahil edilmeli, müfredat kalıpları bahane edilerek, didaktik yöntemlerin ardına saklanılmamalıdır. Geleneksel oyun kültürümüz incelendiğinde, bu konuda örnek bir geçmişe sahip olduğumuz ortadadır. Tüm mesele bu anlayışı yeniden canlandırmaktır. Böylece çocuklarımıza hak ettikleri gibi: özgürlük, keşfetme, öğrenme, eğlenme ve çocukluklarını yaşama fırsatını sağlayabiliriz.
ÇOCUKLAR NEDEN OYUN OYNUYOR?
FMV anaokulunda yaptıkları bir etkinlikte, “Neden Oyun Oynuyoruz?” sorusuna 6 yaşındaki çocukların verdiği cevaplar ise şöyle:
-Eğlenmek için, hayal güçlerimizi fark ettirmek için, arkadaşlarımızla daha çok eğlenmek için.
-Arkadaşlarımızla mutluluğu paylaşmak için.
-Canımız sıkıldığında eğlenmek için.
-Boş zamanımızı değerlendirmek için.
-Neşelenmek, eğlenmek, birbirimizle konuşmak için.
-Kendimi iyi hissetmek için, oyun oynamazsam mutsuz olurum.
-Eğlenmek, sıkılmamak ve vaktimizi güzel geçirmek için,
-Zevk almak için.
-Kaybetmeyi de öğrenmek için.
-Kendine güvenmek için.
-Oyun oynarız ama oyunlar öğrenmenin de bir yoludur.
-Arkadaşlarımıza saygı duymayı, sıramızı beklemeyi öğreniriz.
-Bedenimizi hareket ettirmek, spor yapmak, hoşça vakit geçirmek için.
-Oyun oynarız çünkü oyunlar çok eğlencelidir.
-Oyun oynarken öğreniriz, eğleniriz, arkadaşlarımızla paylaşırız.
-Zekamızı geliştirdiği için, arkadaşlarımızla sıkılmadan, kaliteli zaman geçirmek için.
-Eğlenmek için, bir şeyler öğrenebilmek için, oyuncakları çok sevdiğimiz için.
-Eğlenmek için, oynamayı seviyorum; hayal gücüm genişliyor.
-Çünkü çok eğlenceli, mutlu olmak için, bazen heyecanlanmak için.