ABD ve İsrailliler, yalnızca Fırat Nehrinde yetişen Şabut balığına büyük ilgi gösteriyor



ŞANLIURFA (İHA) - Harran Üniversitesi Bozova Su Ürünleri Meslek Yüksek Okulu Fırat havzasında bulunan balıkları ve diğer canlı türlerinin yaşatılması ve üretiminin sağlanması için başarılı çalışmalarını sürdürüyor.
Fırat havzasında yetişen ve dünyada başka yerde yetişmeyen birçok canlı örneğini kayıt altına alan Harran Üniversitesi Bozova Su Ürünleri Meslek Yüksek Okulu İsrailliler tarafından kutsal sayılan Şabut balığının gen kaynaklarını da kayıt altına aldı. Dünyada eşi benzeri nadir olan bir yılan balığı türü, yayın balığı ve İsrailliler tarafından kutsal sayılan Şaput balıklarını kayıt altına alan Su Ürünleri Yüksek Okulu yönetimi, bu türlerin yok olmaması ve yaşatılması için gen kaynaklarını kayıt altına alarak, ileride üretim yapmayı tasarlıyor.



Harran Üniversitesi Bozova Su Ürünleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yardımcı Doçent Dr. Erdinç Şahin, bölgedeki birçok canlı türü hakkında çalışma yaptıklarını belirterek, "Şabut balığı İsrailler tarafından kutsal kabul ediliyor. Çünkü İsrailler domuz etinin haram kılınmasıyla bir arayışa geçmişler ve Şabut balığını kendilerine kutsal görerek bu balığı tüketmeye başlamışlar. Bugün ise İsraillerin elinde Şabut balığı yok. Bu balık çok kıymetli onlar için. Dünya tüketiminde hatırı sayılır bir balıktır.
Üniversitemizin yürüttüğü çalışmalardan haberdar olan İsrailler ve Amerikalılar bizimle irtibata geçtiler" dedi.



Şabut balığının gen kaynakları üzerinde çalıştıklarını, bu konuda bilimsel makaleler yayınladıklarını belirten Su Ürünleri Meslek Yüksek Okulunun Müdürü Yardımcı Doçent Dr. Erdiç Şahin, önümüzdeki günlerde Fırat havzasında yaşayan diğer canlı türleri içinde bilimsel çalışmalar yapacaklarını söyledi.
Yardımcı Doçent Dr. Erdinç Şahin, kısmen de Fırat Nehri'nin Suriye ayağında bulunan Şabut balığının İsrailler tarafından kutsal sayıldığını belirtti. Şahin, buna yönelik bir yatırımın çok tutacağını söyledi. Harran Üniversitesi Su Ürünleri Meslek Yüksek Okulu olarak Şabut balığı ile alakalı yürüttükleri çalışmalar hakkında haberdar olan İsraillerin ve Amerikalıların bölgeye geldiğini aktaran Erdinç Şahin,"Şabut balığı İsrailler tarafından kutsal kabul ediliyor. Çünkü İsraillere Domuz etinin haram kılınmasıyla bir arayışa geçmişler ve Şabut balığını kendilerine kutsal görerek bu balığı tüketmeye başlamışlar. Bugün ise İsraillerin elinde Şabut balığı yok. Bu balık çok kıymetli onlar için. Dünya tüketiminde hatırı sayılır bir balık. Üniversitemizin yürüttüğü çalışmalardan haberdar olan İsrailler ve Amerikalılar bizimle irtibata geçtiler. Bir kaç balık alıp gittiler. Bu balığın üretilip satılması yatırımcı için önemlidir. İsrailler ve ABD'liler talip oldu. Bu konuda yatırım yapacak iş adamı kazançlı çıkacaktır. İsrail ve ABD'nin haricindeki ülkelere de rahatlıkla bu balık satılabilir" dedi.
Balık tüketiminin uzak doğuda yıllık 50 kilogram olduğunu Avrupa'da ise 30 ile 40 kilo arasında değiştiğini ifade eden Şahin, Türkiye'de bu oranın 7 ile 6 kilogram, Güneydoğu'da ise 2 ile 3 kiloyu geçmediğini söyledi. Şahin, bu tüketim oranın verirken "Bizim insanımız içerisinde hiç balık tüketmeden ölüp gidiyor" ifadesini kullandı