Hayvanların hastalandıklarında ne yaptıklarını hiç merak ettiniz mi? Bu sorunun cevabini bilim adamları da merak etmişler ve yapılan araştırmalar neticesinde hayvanların kendilerine has tedavi metodları olduğunu tesbit etmişlerdir.
Aslanlar yaralandıklarında en yakın su kaynağına giderek ağızlarına bir miktar su ve toprak alıp çiğnerler. Sonra yere tükürür ve yerde bir miktar yoğurduktan sonra oluşan çamuru yaralarına sürerler. Çamur, yaradaki zehirli maddeleri emmenin yanında, yaranın tedavisine faydalı olan maddeleri de yaraya doğru çeker.
Genellikle memeli hayvanlar yaralarını yalarlar. Bu sayede hem yara temizlenir, hem de böceklerin yaradan uzak durması sağlanır. Hatta yaralı bir kaplan yarasına ulaşamadığı zaman tükürüğünü ön pençelerinden biriyle yarasına sürer. Daha çok Avustralya’da yaşayan ve renklerinden dolayı gökkuşağı papağanları adı verilen papağanlar ise yaralarına ulaşamadıkları zaman eşlerinin yardımıyla tükürüğünü yaralarına sürerek yaraların iyileşmesini sağlarlar.
Yaralı geyikler ve karacalar ise yosunlu topraklara uzanırlar. Bunu da yumuşak olduğu için değil, yosunlu topraklarda yaraları iyileştiren bir tür antibiyotik olduğu için yaparlar.
Bal seven bir hayvan olarak tanınan ayı ise ayağını arı kovanına sokar ve balın iyileştirici özelliğinden faydalanır. Arılar ise vücutlarının ürettiği bir antibiyotiği, ballarıyla karıştırıp şifa bulurlar. Kunduzlar, vücutlarında salgılanan bir tür jöle ile iyileşirler.
Hayvanlar arasında dış pansumanın yanında dâhili rahatsızlıklarını tedavi edenlere de rastlanır. Mesela kediler ve köpekler, hasta olduklarında kusabilmek için çim yerler. Kurtların ise aynı durumda tutam tutam ısırgan otu yedikleri tesbit edilmiştir. Kurtlar ayrıca yılan sokmalarına karşı “Calla palutrıs” adlı bir bitkiyi yerler. Halk arasında yılan otu olarak bilinen bu bitkinin özellikle kökleri yılan sokmalarına karşı eskiden beri kullanılmaktadır.
Sadece sevk-i İlahi ile hareket eden hayvanların kendi kendilerini tedavi etmelerine misaller saymakla bitmez. En son misalimizi de yine ayılardan verelim; ayılar “Ligusticum porteri” isimli bir bitkiye(ağaca) sürtünerek kendilerini tedavi ederler. Bu bitkinin baş ağrısı, romatizma, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı tesirli olduğu bulunmuştur.