Kedilere katı ilaç nasıl verilir?
Kediler iyi koku olma özellikleri sebebi ile yemeklerine karıştırılmış ilaçların kokusunu genellikle alırlar ve yemekte isteksiz davranırlar. Katı ilaçların yemeğe, süte karıştırılması tercih ediliyorsa hap iki çorba kaşığı arasında ezilerek iyice toz haline getirilebilir (ya da havanda dövülebilir, ama genellikle küçük çaplı ilaçların özellikle tahta havanda dövülmesi halinde hem verilecek miktar azalabilir hem de havandaki diğer dövülmüş yiyeceklerin kokusu sinebilir.) Eğer toz haline getirilmiş olsa dahi yemekte isteksiz olursa, en iyi yöntemlerden biri toz haline gelmiş ilacı bir parça (bir çay kaşığı) mayonez ya da sulanmamış yoğurt ile karıştırarak ağzına kibarca sürmektir. Kedilerin yapışkan şeylere tahammülleri olmadığı için sürülen şeyi yalayarak yemeye çalışacaklardır.
Kedilere sıvı ilaç nasıl verilir?
Eğer sıvı ilaç yiyeceğe karıştırılamıyorsa iğnesi çıkarılmış yeni açılmış temiz bir plastik şırınga ile sıvı ilaç verilecek ölçüde çekilir. Kedinizin ilaç verme davranışınıza tepkisine göre ya sıkı sıkı utarak ya da sıkı tutmaya gerek kalmadan ağzının içine yavaş yavaş sıvı ilaç bırakılır. Özellikle yavru kedilerde şırıngaya doldurulmuş sıvı ilacın aniden boşaltılması tehlikelidir. Nefes alma borusuna kaçabilir. Bir de eğer kedinizin ensesinden tutarak ilacı veriyorsanız ayakları duruşu yere doğru sallanacak şekilde olmalı, yemek borusundan bir şeyin geçmesine izin vermeyecek bir açı yaptırılmamalıdır.
Kediler kitaplıktaki kitaplarınızı patileri ile indiriyorsa..
En iyi yöntem kitapları patilerinin çekip almaya gücü yetmeyecek ölçüde sıkıştırmaktır ya da onları kitaplıktan olabildiğince uzak tutmaktır. (Ama kedi de kitaplığın neşesidir..)
Kediniz zehirli bir şey yedi ise...
Hemen bir veterinere gitmeniz gerekir. Ama yediği şeyi kusturmak istiyorsanız kahve ile tütünü karıştırıp biraz su ile ıslatarak hemen ağzına sürebilirsiniz. Kahve ve tütün karışımı hemen kusma etkisi gösterir. Sakın boğazına kaçan bir şey için kedinize bunu yapmayın. Kusma halinde boğazını daha da tıkayabilirsiniz.
Kedilere aspirin verilir mi?
Kesinlikle hayır. Küçük dostlarımızın mideleri çok hassasmış gibi gözükse de aslında kediler inanılmaz hassas bir mideye sahiptirler. Aspirin kedilerde mide kanamasına yol açabilen bir ilaçtır. Yanlış bir inanış olarak, kedilere insanların kullandıkları ilaçların verildiği düşünülür. Veterinerinize danışmadan kedinize ilaç vermemelisiniz.
İshali olan kedi için ne yapabilirim?
Öncelikle ishale sebep olan hususu veterinerinizle konuşarak çözümlemelisiniz. Ama ishal durumunda aşırı su ve mineral kaybı olduğu için temiz içme suyuna 1 litre için 1 çorba kaşığı tuz ve 1 çorba kaşığı şeker ilave ederek verin. (İlave ettiğiniz maddeleri su ile karıştırın.) Tuz ve şeker nispeten kaybettiği mineralleri geri almasını sağlayacaktır.
Kedinizin göz çapaklarını nasıl temizlersiniz?
Ilık (ama gerçekten ılık ne soğuk ne sıcak) çaya batırılmış pamuk yardımı ile önce gözüne hafif hafif kompres yapın ve çapağın iyice ıslanmasından sonra çok hafif olarak gözlerindeki çapağı bastırmadan silerek alın.
Kedilerin kulağı kulak çöpü ile temizlenir mi?
Hayır. Kulak temizleme çöpleri insanlar için de aslında zararlıdır. Bunun yerine temiz bir bez (kağıt peçete değil) ile sabunsuz ılık suyla kulak içlerini hafifçe silebilirsiniz. Tabii bu temizliği kendisi yapmak istemiyorsa...
Kediler yıkanır mı?
Kediler yıkanmaz. Eğer kimyevi maddelere kazara batmışlarsa ya da üzerine temizleyemeyeceği ölçüde büyük bir madde yapışmışsa yıkama söz konusu olabilir.
Kediler saksı çiçeklerinizi yiyorsa...
Ne yazık ki kediseverlerin pek saksıda çiçek büyütme şansları yoktur. Zira özellikle evde kapalı yaşamak zorunda kediler saksılara pek rahat vermezler. Her ne kadar onların ihtiyaç duyduğu kedi otlarını düzenli sağlarsanız saksı çiçeklerini rahat bırakabilirler. Bu arada birçok çiçek kediler için zehirleyici özelliktedir. Özellikle sarmaşıklar...O sebeple evde kediniz var ise bu tür çiçeklere evde yer vermemelisiniz.
Kedimin ateşi çıktığını nasıl anlarım?
En doğru yöntem anal olarak ateşölçer yardımı ile kedinizin ateşini ölçmektir. Normalde 36-37 arası bir sıcaklıkta olurlar. Ateşleri çıktığında halsiz ve isteksiz olurlar. (Kedileriniz eğer normaldışı davranışları gösteriyorsa mutlaka bir sıkıntısı ya da bir hastalığı söz konusudur. Yakın ilgi ve kontrolünüzde bulundurmalısınızdır.) Ateşi çıkan kedilerin genellikle burunlarında bir kuruma olur. Ama kedi nezlesinde salgı arttığı için bu yanıltıcı olabilir. En doğru yöntem ateşölçer ile ölçmektir. Ateşölçeri kullanırken bir miktar krem kullanmanız kedinizin sıkıntısını bir nebze azaltacaktır.
Kediler taranmayı severler mi?
Evet hem de nasıl. Kedileri tararken bir parça talk pudrasını tozutmadan gözüne ve genzine kaçırmadan tüylerinin üzerine dökerseniz hem taramanız kolaylaşacak hem de daha çok tüyü temizlemiş olacaksınızdır. Ayrıca talk pudrası kedinizin tüylerinin rengini parlaklaştıracak ve güzel bir koku bırakacaktır.
Deterjan kediler için zararlı mıdır?
Oldukça zararlıdır. Özellikle temizlik yaparken kedileri temizlik yapılan bölgeden uzak tutmalısınız. Mümkünse kumaştan kedi ürünlerini sabunla yıkamalısınız. Öte yandan sağlık sebepleri ile tuvaletinin mutlaka bir miktar çamaşır suyu ile yıkanması gerekir ve çamaşır suyunun kokusu geçtikten sonra kap kullanıma sunulmalıdır. Yoğun kokulu ya da keskin (çamaşır suyu, kezzap) deterjanlar kapalı yerlerde tutulmalı, kedilerin erişemeyeceği yerlerde bulundurulmalıdır.
Yavru kedi nasıl emzirilir?
Yavru kediler için eczanelerde ve pet dükkanlarında/veterinerlerde biberon seti satılmaktadır. Ama bulamıyorsanız yeni açacağınız bir şırınga da ihtiyacınızı karşılayabilir. İğnesi çıkartılmış şırınga kedi yavruları için biberon yerine kullanılabilir. Sütün yavrunun ağzına bir anda değil ağır ağır pompalanması gerekir. Her kullanımdan sonra şırınga sabunlu suyla yıkanmalı ve iyice durulanmalıdır. Bir daha ki kullanıma kadar da temiz bir yerde muhafaza edilmelidir.
Kedi(ler)inizi alaturka tuvalete nasıl alıştırabilirsiniz?
Önce alaturka tuvaletin çanak kısmına kalın gazete kağıdı koyar, içine de kedinizin kullanacağı kumu koyarsınız. Kediniz buraya yapmaya alıştıktan 10 gün sonra yavaş yavaş kumu azaltır, içine kırpılmış gazete parçalar? karıştırırsınız. 10 gün sonra kumu iyice azaltıp, gazete parçalarını artırırsınız. 10 gün sonra kumu tamamen kaldırır, kalın gazetenin ortasına küçük bir delik açar, sadece gazete kırpıntılarına yapmasını sağlarsınız. 10 gün sonra kırpıntıların sayısını iyice azaltır, deliği büyütürsünüz. 10 gün sonra kırpıntıları tamamen kaldırır, sadece ortası delinmiş kalın gazete kağıdını bırakırsınız. 10 gün sonra, gazete kağıdının katlarını her gün inceltir, sonra da tamamen kaldırırsınız. Unutmayın, tüm bu işlemler sırasında, kedinize sürekli ";aferin" deyin ve onu okşayın, asla cezalandırmayın. Eğer istediğinizi yapmazsa, süre onun alışacağı kadar olmamıştır. Sabırla bir adım geri gidip, tekrar deneyin ve aferin deyin. Ayrıca her tuvaletten sonra mutlaka su dökün. Bir süre sonra, tuvaletini yaptığında, size su dökmeniz için haber verecektir. Onu daima ödüllendirin, okşayıp, öpün.
("Kedi(ler)inizi alaturka tuvalete nasıl alıştırabilirsiniz?"
bilgisi Sn. H. Fatoş (GÜR) AKINOĞLU'nun kedisi Tarçın için hazırladığı http://www.geocities.com/f_akinoglu/tarcin sitesinden alınmıştır.)
Kedi tüylerini giysilerinizden nasıl temizlersiniz?
Kedi dostları aslında kedi tüyleri olan giysilere zamanla alışsalar bile bazı durumlarda acilen bu tüylerin temizlenmesi gerekebilir. Bu gibi durumlarda bir koli bandı size oldukça yardımcı olacaktır. Koli bandının yapışkanlı kesimini dışa dönük olacak şekilde elinize dolayıp giysinizin üzerindeki tüylere hafif dokunuşlar yapınız. Fazla bastırırsanız giysinizin tüylenmesine sebep olursunuz. Bir kaç dakika içinde kedi tüylerinden giysilerinizi kolaylıkla temizlemiş olacaksınız.
SAĞLIK KONTROLU NASIL YAPILIR
Gözler : Göz kenarları, göz bebekleri kontrol edilmeli, göz kenarındaki çapaklar ılık çaya batırılmış pamuk yardımıyla temizlenmelidir. Şayet gözde akıntı, kızarıklık var ise ya da normalin üzerinde bir çapaklanma var ise bu göz rahatsızlıklarına ya da iç organlarda gelişen bir enfeksiyonel rahatsızlığa işaret olabilir.
Ağız ve Burun : Ağız kenarındaki zaman zaman oluşan kirli tabaka ıslak bir bezle temizlenmelidir. Dudak kenarlarındaki şişlikler, çatlaklar ya da diş etlerindeki kızarıklık, apseler ağız bölgesinde bir sıkıntının baş gösterdiğini ifade eder. Aynı şekilde burun kenarında biriken kirli topaklar da burun salgısından gelmiş olması sebebi ile önem arz eder.
Dişler : Dişlerdeki sararma, yemek yerken bağırma, ağız kokusu ve diş kenarlarına biriken tartarlar kedinizin diş sağlığının bozulduğunun ifadesi olabilir. Özellikle sürekli yaş mama yiyen kediler de diş rahatsızlıkları daha sıkça görülür.
Kulaklar : Kulak içlerinin temizliği de çok önemlidir. Şayet kediniz yeterince kulaklarını temizlemiyorsa siz onun temizliğine ıslak bir bezle yardım edebilirisiniz. Aynı şekilde kulaktan gelen akıntılar ya da kulak çevresinde oluşan irinli büyük sivilceler de enfeksiyonel bir rahatsızlığın kapıldığını anlatır.
Kemik Yapısı : Elinizi kedinizin üzerinde yoklayarak gezdirdiğinizde olası kemik rahatsızlıklarını fark etmeniz mümkün olabilir. Kırık durumunda kediniz rahatsızlığını daha açıkça belli edecek olsa da, kaburga çatlamaları, ayak burkmaları gibi durumlarda hastalığın anlaşılması daha zor olabilir.
Patiler : Patilerin iç kısımları mantar gelişip gelişmediği açısından tırnaklar ise kırılıp kırılmadığı açısından kontrol edilmelidir.
Davranış Değişiklikleri : Kedinizin yürüyüşünde bir değişme varsa ya da başını tutmakta veya denge sağlamakta sorun yaşıyorsa, normalde sevdiğinizde kızmadığı bölgelere dokunduğunuzda ya da vücudunun belli yerlerine dokunduğunuzda huzursuzlanıyor ise ilgili bölgede başlamış bir sorun söz konusu olabilir.
Doktorların hep dediği gibi "erken teşhis çözümün yarısıdır". Bu sebeple kedinizin haftalık sağlık kontrollerini aksatmadan yapmalısınız ki olası bir sıkıntıdan daha önceden haberdar olabilesiniz.