Salep Nasıl Yapılır ve Faydaları


Salep, kış aylarının en sevilen ve en çok tüketilen sıcak içeceklerinden biridir. Bu lezzetli içecek, orkide ailesinden olan birçok türün, toprak altında kalan yumrularından elde edilir. Genellikle Batı, Güneybatı ve Kuzey Anadolu olmak üzere Anadolu'nun birçok bölgesinde yetiştirilir.


Soğuk havaların bu vazgeçilmez içeceği oldukça lezzetlidir fakat aynı zamanda yüksek oranda kalori de içermektedir. Salep iki yolla hazırlanabilir. İlk yönteme göre piyasada kolaylıkla bulunan hazır paketler, talimatlara göre su veya süt ile karıştırılabilir. Fakat bu hazır toz salepler ne yazık ki yüksek oranda şeker içermektedir ve bu yüzden kalorisi de daha fazla olmaktadır.


Salep Kaç Kalori


Bir fincan salepte, yaklaşık olarak 300, 100 gram salepte yaklaşık 200 kalori bulunmaktadır. Üzerine eklenecek bir çay kaşığı tarçında ise 5 kalori bulunmaktadır.


Bir fincan salebin besin değerleri ise şöyledir;


- 300 kalori
- 11.9 gram yağ
- 35 gram karbonhidrat
- 10.7 gram protein
- A vitamini
- C Vitamini
- Kalsiyum
- Demir


Salepin Faydaları:


- Salep soğuk algınlıklarında öksürüğün tedavisi için birebirdir.
- Göğsü yumuşatıcı ve balgam sökücü özellikleri sayesine bronşite de oldukça faydalıdır.
- Özellikle sütle hazırlanırsa oldukça besleyicidir.
- Salebin, henüz Osmanlı zamanından bilinen afrodizyak etkisi de vardır.
- Günde içilecek bir fincan salep bedeni ve zihni kuvvetlendirir.
- Regl kanamalarının düzene girmesine yardımcı olur.
- Vücut ısısını artırır.
- Bağırsak sorunlarının çözülmesine yardımcı olur. Bağırsak solucanlarının düşürülmesi için kullanılır. Aynı zamanda bağırsakların daha düzenli çalışmasını sağlayarak kabızlığı ve ishali önler.
- Hazmı kolaylaştırır ve mide rahatsızlıklarını önler.
- Salep zihni de güçlendirir. Bu sebeple kış aylarında zihnen yorgun olanlara, ders çalışan öğrencilere, iş yoğunluğu olanlara tavsiye edilir.
- Salep, basur hastalığının önlenmesinde ve tedavisinde de kullanılır.
- Kalbi güçlendirir ve kuvvet verir.


Salep Tarifi


1 çay kaşığı toz salep,


1 fincan süt,


2 çay kaşığı toz şeker,


Bir tutam tarçın.


Bir cezve ya da tencereye süt ve salep konulur, ağır ateşte pişirilirken hafifçe karıtırılır. Üzerine şeker eklenir ve karışım koyu bir kıvama gelene kadar karıştırılır. Fincana dökülen karışımın üzerine bir tutam tarçın eklenir.


Tüketirken Dikkat Edin


Salep hali hazırda yüksek kalorili bir içecek olduğundan bir seferde birden fazla bardak içilmemelidir. Tüketimi için en sağlıklı yol ise, aktardan alınan toz salebi içine hiç şeker katmadan içmektir.


Ayrıca son dönemlerde ülkemize gelen ithal salepler ne yazık ki gereğinden fazla nişasta ve şeker içermektedir. Özellikle şeker hastalığı olanların ithal salep yerine doğal salep tüketmesinde fayda vardır.