Bu Test için diğer İsimler nelerdir?
- Fe testi
- Demir Endeksleri Testi
- Serum Demir Testi
Demir Kan Testi Nedir?
- Demir Kan Testi (veya Serum Demir Seviyesi Testi) serumda serbest yüzen demir miktarını belirler.
- Demir, kırmızı kan hücreleri içindeki oksijeni taşıyan bir protein molekülü olan hemoglobinin önemli bir bileşenidir. Demir ayrıca önemli enzimlerin bir parçasıdır. insan vücudunun işleyişinde yardımcı olan
- Vücudun demirinin çoğunluğu (% 67) kemik iliğindeki olgunlaşmamış kırmızı hücrelerde ve periferik kan damarlarında dolaşan kırmızı kan hücreleri içinde bulunur. Demir, ferritin veya hemosiderin olarak insan vücudunun makrofajları içinde depolanır.
- Demir diyetle tüketildiğinde, gastrointestinal kanalda emilir ve transferrin adı verilen bir protein molekülü aracılığıyla depolanmasına nakledilir.
- Genel olarak, bir kez emildiğinde, vücuttan demir kaybolmaz. Gastrointestinal yoldan az miktarda demir kaybolur. Kadınlarda da adet kanamasıyla kaybedilir.
Demir Kan Testini yapmak için Klinik Endikasyonlar nelerdir?
Serum demir seviyesinde geniş bir varyasyon vardır. Ayrıca, demirin diyetle beslenmesi de dahil olmak üzere çeşitli faktörler tarafından kısa bir süre boyunca transfer edilirler. Bu nedenle, ferritin, transferrin ve toplam demir bağlama kapasitesi gibi demir metabolizması için diğer testler bağlamında serum demir düzeylerini yorumlamak önemlidir.
Demir eksikliğinden şüphe edildiğinde, vücuttaki demir seviyesini belirleyen bir test paneli gerçekleştirilir. Bu panel aşağıdakileri içerebilir:
- Tam kan sayımı
- Hemoglobin seviyesi
- Hematokrit, ferritin, transferrin seviyeleri
- Toplam demir bağlama kapasitesi
Demir eksikliği anemisinin belirti ve bulguları şunlardır:
- Kolay yorulma
- Baş ağrısı
- Cilt, konjonktiva ve mukoza zarının solukluğu
- Dilin yanması ya da yanması
- Ağzın köşesinde ülserler
Ağır demir eksikliği anemisinde, kanın oksijen taşıma kapasitesinde belirgin bir azalma olur. Bu, kalbin daha hızlı attığı kardiyak fonksiyonda bir telafi artışıyla sonuçlanır. Bu senaryoda, bireyler çarpıntı yaşayabilir.
Pica (bir ‘gıda dışı madde’ yeme bozukluğu) teşhis etmek için demir çalışmaları da sipariş edilebilir. PICA’nın belirti ve semptomları arasında, kir veya buz, kaşık şeklindeki tırnaklar (koilonychias) ve yutma güçlüğü gibi alışılmadık bir özlem vardır.
Numune Demir Kan Testi için Nasıl Toplanır?
Numune için gerekli olan şey kandır.
Proses: Kolun yüzeysel damarına yerleştirilen bir şırınga kullanılarak bir kan örneği toplanır.
Hazırlık gerekli: 12 saatlik bir oruç gerekli olabilir.
Demir Kan Testi Sonucunun Önemi Nedir?
Genel olarak demir seviyeleri diğer demir çalışmaları ile işbirliği yapılmalıdır.
Demir eksikliğine bağlı anemi diğer anemi nedenlerinden ayırt edilmelidir. Demir eksikliği anemisinde ve kronik hastalıklarda (kronik hastalık anemi) düşük demir seviyeleri görülebilir.
Aşağıdakilerden dolayı yüksek bir serum demir düzeyi görülebilir:
- Yüksek demir içeren diyetlerin tüketimi
- hemokromatozis
- Hemolitik anemi
- Sideroblastik anemi
- Çoklu paketlenmiş kırmızı kan hücresi transfüzyonu
- Karaciğer hastalığı
- Böbrek hastalığı
- Demir zehirlenmesi
Muhtemel bir tanıya ulaşmak için diğer demir çalışmaları ile korelasyon gereklidir.
Laboratuvar test sonuçları, “bağımsız” testin sonuçları olarak yorumlanmamalıdır. Test sonuçları uygun klinik bulgular ve ek ek testler / bilgiler ile korelasyondan sonra yorumlanmalıdır. Sağlık uzmanlarınız, genel klinik senaryoya dayanarak, test sonuçlarınızın anlamını açıklayacaktır.
Ek ve İlgili Faydalı Bilgiler:
- Demir açısından zengin kaynaklar şunlardır: Etler, yumurtalar, ıspanak (ve diğer yapraklı sebzeler) ve pekmez
- Artan adet dönemleri olan kadın ve kadınlarda daha yüksek demir alımı gerekir.
- Çocuk doktorunun konsültasyonu olmayan çocuklara demir hapları verilmemelidir. Aşırı demir takviyesi alımı vücut dokuları içinde aşırı demir yüküne neden olabilir.
Halen almakta olduğunuz bazı ilaçlar, testin sonucunu etkileyebilir. Bu nedenle, şu anda almakta olduğunuz sağlık hizmet sağlayıcınızı, ilaçların (bitkisel takviyeleri de içeren) tam listesini bildirmeniz önemlidir. Bu, sağlık hizmeti sağlayıcısının test sonuçlarınızı daha doğru bir şekilde yorumlamasına ve yanlış tanı olasılığından kaçınmanıza yardımcı olacaktır.