MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, 24 Haziran seçimleri sürecinde gündeme getirdiği af teklifi Meclis'e sunulurken tartışmalar devam ediyor.
Alaattin Çakıcı gibi isimleri de kapsaması öngörülen af teklifinde ‘devlete karşı işlenen suçlar’ denilerek siyasi hükümlüler kapsam dışı bırakılırken; mafya liderlerinden, adli cinayet mahkumları ve uyuşturucu satıcılarına kadar uzanan mahkumların tahliye edilmek istenmesi tepkilerin odak noktasını oluşturuyor.
İktidarla MHP arasında af konusunda bir anlaşmazlık olduğu aşikâr. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk günden bu yana af teklifine sıcak bakmıyor.
Karar yazarı Yusuf Ziya Cömert, af teklifinin, Meclis’teki tartışmalarla rötuşlanacağını, belki bir miktar sınırlandırılarak yasalaşacağını öngörüyor.
Cömert, “Ne zaman af tartışması çıksa, Rauf Tamer’in bir yazısı hatırıma gelir” diyerek Ecevit’in 1974’te çıkardığı af tartışmaları sırasında kaleme aldığı yazıdan küçük bir fıkrayı aktarıyor:
“Tecavüze uğramış bir kadın, tecavüzcüsünü bir yerde görüyor. ‘Bunun hapiste olması lazımdı niye dolaşıyor?’ diye soruyor. ‘Devlet af çıkardı, salıverildi’ diyorlar. ‘Nasıl devlet affeder?’ diyor kadın, ‘Devlete tecavüz etmedi ki bu adam, bana tecavüz etti!’”
Fıkradaki mantığın “doğru olduğu” görüşünü savunan Cömert, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dile getirdiği yaklaşım da, ‘adalet’ mefhumuna uygun. Şahıslara karşı işlenmiş suçları devletin affetmesinde bir tutarsızlık var. Af yetkisinin mağdurda, suça maruz kalanda olması lazım” diyor.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devletin affetme yetkisi konusundaki yaklaşımını saygıyla karşıladıklarını söylerken “hukuken temeli olmadığı” görüşünü savunmasına dikkat çeken yazar, “Demek ki bir ‘ısrar’ durumu var. Devlet Bey bir netice almak istiyor. Affın kapsamını makul seviyede tuttuklarını izah etmeye çalışıyor. Gerekçeler arasında Fetö mağduriyetlerini ve cezaevlerindeki izdihamı da sayıyor” ifadesini kullanıyor.
Bahçelli’nin “belli bir nezaketi koruduğunu” söyleyen Cömert, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Şu halde, Bahçeli, af teklifini Cumhur İttifakı’nın önüne bir pazarlık maddesi olarak koymuyor. Eğer af Meclis’ten geçmezse ittifak bozulmayacak. Cumhur ittifakına olan ihtiyacı, MHP’nin ısrarını, ‘af’ kelimesinin telaffuzuyla teşekkül eden psikolojik ortamı alt alta topladığınızda Meclis’teki tartışmalarla rötuşlanacak, belki bir miktar sınırlandırılacak bir af düzenlemesinin yasalaşma ihtimali ağırlık kazanıyor.”