Bütçesinin büyüklüğü, ekstra çıkartılan ek ödenekler nedeniyle eleştiri oklarının hedefindeki Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB), bu kez de faiz gelirleriyle gündemde.
Sayıştay raporuna göre Diyanet İşleri Başkanlığı, 2017’de 514.1 milyon lira gelir elde etti. Bütçeden bir yılda 6 milyar 482 milyon 979 bin TL ödenek alan DİB’in İslamiyet’te ‘haram’ olarak kabul edilen faiz yoluyla bir yılda 256 bin 806 lira 46 kuruş olduğu kaydediliyor.
Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre, 2015'te 197 bin TL faiz alan Diyanet, 2016'da bu gelir kalemini 255 bin 881 lira 37 kuruşa çıkardı. 2017'de ise bu rakam 256 bin 806 lira 46 kuruş olarak rapora yansımış durumda.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Erbaş, 1 Haziran 2018 günü Ankara'daki Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde "Faiz haramdır" konulu hutbe okuyup, cuma namazı kıldırmıştı.
Erbaş, hutbesinde şunları kaydetmişti:
“Faiz, kul hakkını hiçe sayarak, insanları kolaylıkla aldatmanın yolunu açar. Kazanıyorum zannederken aslında kaybeden bireyi ve birbirine güvenini yitiren toplumu felakete sürükler. Faiz yalnızca malın değil, hayatın da bereketini kaçırır. Nice iflaslar, intiharlar, dağılan aileler, heba olan ömürler faizin birer neticesidir.”
Sayıştay'ın bir önceki yıl (2017) açıkladığı rapora göre, DİB'de en fazla harcamanın ‘personel giderleri’ kaleminden yapıldığı gözüküyordu. DİB, bir yılda personeli için 5 milyar 129 milyon TL harcamıştı.
Yine aynı raporda yer alan ‘42 bin TL’lik bir harcama ise, DİB’in 16 Nisan Referandumu öncesinde gündeme gelen Avrupa ülkelerinde istihbarat çalışmaları yaptığı iddialarını anımsatıyordu. Raporun, ‘Faaliyet Sonuçları Tablosu’nda yer alan ‘personel giderleri’ kaleminde ‘istihbarat personeli’ hakkında yapılan harcamaya ilişkin herhangi bir veriye yer verilmezken, “Sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderleri” kaleminde ‘istihbarat personeli’ için 40 TL tutarında sembolik bir harcama yapıldığı ortaya çıkmıştı.