MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, 24 Haziran seçimleri sürecinde gündeme getirdiği af teklifi Meclis'e sunulurken tartışmalar devam ediyor.
Alaattin Çakıcı gibi isimleri de kapsaması öngörülen af teklifinde ‘devlete karşı işlenen suçlar’ denilerek siyasi hükümlüler kapsam dışı bırakılırken, mafya liderlerinden adli cinayet mahkumları ve uyuşturucu satıcılarına kadar uzanan mahkumların tahliye edilmek istenmesi tepkilerin odak noktasını oluşturuyor. Meclis, konuyu bu hafta karara bağlayacak.
163 bin tutuklu ve hükümlünün faydalanacağı öngörülen kanun teklifinde, 'terörle mücadele' kapsamındaki suçlar ve 'devletin güvenliği'ne karşı işlenen suçlar gibi bazı suç çeşitleri af kapsamı dışında tutuluyor.
Ancak bazı hukukçular, devletin 'FETÖ üyeliği' olarak adlandırdığı suçlama ile yargılananların da aftan yararlanabileceğini söylüyor. Bu noktada gözler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çevrilmiş durumda.
Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre AKP’nin, ittifak ortağı MHP’nin gündeme getirdiği af önerisini zamana bırakacağı, toplumdan gelen tepkiye göre pozisyon alacağı belirtiliyor.
Parti kurmaylarının, af konusunda hem toplumda hem de parti içerisindeki olumsuz yaklaşımları değerlendirmeyi planladığı kaydediliyor.
Buna göre affa yönelik toplumdaki tepkilerin yaratacağı etki, seçim sonuçlarına yansımaları, itirazların yoğunlaştığı noktalar, partinin yaptıracağı araştırmalarla ölçülecek. Kulislerde, partideki genel yaklaşımın, af konusunun zamana bırakılması ve acil gündem maddesi yapılmaması yönünde olduğu kaydediliyor.
BBC Türkçe'nin konuştuğu hükümet yetkilileri ise, affın adalete duyulan güveni sarsacağı fikrini dile getiriyor ve Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) af çıkarılması konusunda şüpheleri olduğunun altını çiziyor.
Bir AKP yetkilisi, "Bugün af yaparsak, yarın bu affın ardından meydana gelecek mağduriyetlerin de bir nevi sorumlusu olacağız. Af hiçbir zaman adalet getirmemiştir, geçmişte de böyle olmuştur” diyor.
BBC Türkçe'ye konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ise, Meclis'in kişilere karşı işlenen suçu affetme yetkisinin, 'Anayasal bir yetki' olduğunu söylüyor:
"Anayasamızın 87. Maddesi ve TCK'nın 67. Maddesi genel ve özel affı düzenliyor. Yani anayasadaki ve Ceza Kanunu'ndaki bu maddeler var olduğu sürece, yani TBMM'nin bu yetkisi çıkarılmadığı sürece, genel ve özel af her zaman gündeme gelebilir. Kaldı ki, Sayın Cumhurbaşkanımız, 671 sayılı KHK'nın 32. Maddesindeki düzenlemeyle bazı suçlar açısından infaz rejiminde düzenlemeye gitti. Bu suçların da çoğunun, şahısların şahsa karşı işlediği suçlar olduğu görülür."
Öte yandan, MHP'li Feti Yıldız'ın af teklifinin mimarı olduğu da kulislerde konuşulan bilgiler arasında. CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, MHP'li Yıldız'ın uzun süre Çakıcı'nın avukatlığını yapıp yapmadığını sordu.
Başarır, sorularını şöyle detaylandırdı:
"Feti Yıldız’a sormak istiyorum. Kendisi uzun süreden beri Alaattin Çakıcı’nın avukatlığını yapmış mıdır? Cezaevinde ne kadar görüşmüştür? Ne zamandan beridir görüşüyordur? İlişkileri nedir? Bir partinin genel başkan yardımcısı affı, halk için mi yoksa suç örgütü liderleri için mi istiyor?"
Peki, af teklifi Meclis'ten geçerse ne olacak?“
Af teklifinin Meclis'ten geçmesi halinde, yaklaşık 163 bin tutuklu ve hükümlünün toplam cezalarında beş yıllık şartlı indirim yapılacak.
Bu ceza indirimi bir defaya mahsus olacak ve indirim yapıldıktan sonra infazı gereken, cezası kalmayan hükümlü ve tutuklular salıverilecek.
MHP'nin teklifinde af kapsamı dışında tutulan suçlar şöyle sıralanıyor:

  • Kasten cinayet ve nitelikli halleri
  • Kadın ve çocuklara karşı cinsel saldırı suçları
  • Terörle mücadele kapsamındaki suçlar
  • Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar
  • Atatürk aleyhine işlenen suçlar
  • Orman yasası düzenlemesine giren suçlar