Hangi Baharat Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Anason Tohumları anasonlu süt, ekmek ve likör yapımında
Reyhan Yaprakları salatada, salatalık vb. turşusunda, sirkede, et ve balık yemeklerinde
Geyikotu Yaprakları ve taze dalları baklayla birlikte çorba ve soslarda
Dereotu Sivri yaprakları salatalık, soğan ve lahana turşusunda, yaprakları, domates, kıvırcık salata, et ve balık yemeklerinde
Ardıç meyvesi Tohumları lahana turşusunda, ızgara et ve balıklarda, Hollanda cini ve birçok alkollü içkide (Cin, Steinhager, Genievre)
Karaman kimyonu Tohumları sebzelerde, ekmek, kek, sosis ve peynir yapımında, yaprakları çorba ve salatalarda
Frenk maydanozu sarmısak Yaprakları çorba, sos ve salatalarda
Kimyon Dişleri sosiste, et yemeklerinde, salata, çorba ve soslarda
Kişniş otu Tohumları “kimyon peyniri”nde, patates ve makarna yemeklerinde, sebzelerde. Meyvesi ekmek yapımında (zencefilli ekmek ve kek), sebze, çorba, sirke ve salatalarda, en çok Hint ve Endonezya mutfağında kullanılır
Haşhaş tohumu Ekmek yapımı ve hamur işlerinde
Mercanköşkü Yaprakları et yemeklerinde, sosis yapımında, çorba, sos ve salatalarda
Hardal Yaprakları salata, çorba ve soslarda; tohumları hardal yapımında
Nane (su nanesi ve nane) Yaprakları et ve balık yemeklerinde sebzelerde, meyvesi salata ve içkilerde, şeker yapımında
Yaban nanesi Pizza yapımında, sebze, et ve balık yemeklerinde
Maydanoz Yaprakları çorba, sos, sebze ve salatalarda
Biberiye Yaprakları çorba ve soslarda, domuz eti ve kuzu etiyle yapılan yemeklerde, salatalarda, sirkede
Adaçayı Yaprakları sosiste, fırında pişirilen etlerde ve balık yemeklerinde
Kekik Yaprakları lahana, bakliyat ve domatesle birlikte et yemeklerinde
Kereviz Yaprakları çorbalarda, soslarda, fasulye ve sığır etiyle yapılan yemeklerde
Kişniş Yaprakları salatalık turşusunda, salatalarda, tohumları ekmek, hamur işleri ve soslarda
Çemen Yaprak ve genç dalları çorbalarda, tohumları Hint baharatlarında, curry baharı yapımında kullanılır
Hindistancevizi baharı Çorba ve et yemeklerinde
Hintsafranı Öğütülmüş kökleri curry yapımında, özellikle Endonezya mutfağında
Zencefil Öğütülmüş kökleri lahanayla birlikte, en çok Hint ve Endonezya mutfağında kullanılır.
Tarçın Öğütülmüş kabukları tatlı yiyeceklerde, Sebzelerde, patates yemeğinde, curry yapımında kullanır
Kakule Tohumları hamur işlerinde, etlerde, et, balık ve sebze soslarında, özellikle Müslüman ülkelerde kullanılır
Hindistancevizi Rendelenmiş olarak çorbalarda, et, balık ve panç içkisinde kullanılır
Biber (beyaz, kara, sivri) Öğütülmüş olarak tüm yemeklerde
Yenibahar Meyveleri çorbalarda, et, balık ve sebzelerde