Anason |
Tohumları anasonlu süt, ekmek ve likör yapımında |
Reyhan |
Yaprakları salatada, salatalık vb. turşusunda, sirkede, et ve balık yemeklerinde |
Geyikotu |
Yaprakları ve taze dalları baklayla birlikte çorba ve soslarda |
Dereotu |
Sivri yaprakları salatalık, soğan ve lahana turşusunda, yaprakları, domates, kıvırcık salata, et ve balık yemeklerinde |
Ardıç meyvesi |
Tohumları lahana turşusunda, ızgara et ve balıklarda, Hollanda cini ve birçok alkollü içkide (Cin, Steinhager, Genievre) |
Karaman kimyonu |
Tohumları sebzelerde, ekmek, kek, sosis ve peynir yapımında, yaprakları çorba ve salatalarda |
Frenk maydanozu sarmısak |
Yaprakları çorba, sos ve salatalarda |
Kimyon |
Dişleri sosiste, et yemeklerinde, salata, çorba ve soslarda |
Kişniş otu |
Tohumları “kimyon peyniri”nde, patates ve makarna yemeklerinde, sebzelerde. Meyvesi ekmek yapımında (zencefilli ekmek ve kek), sebze, çorba, sirke ve salatalarda, en çok Hint ve Endonezya mutfağında kullanılır |
Haşhaş tohumu |
Ekmek yapımı ve hamur işlerinde |
Mercanköşkü |
Yaprakları et yemeklerinde, sosis yapımında, çorba, sos ve salatalarda |
Hardal |
Yaprakları salata, çorba ve soslarda; tohumları hardal yapımında |
Nane (su nanesi ve nane) |
Yaprakları et ve balık yemeklerinde sebzelerde, meyvesi salata ve içkilerde, şeker yapımında |
Yaban nanesi |
Pizza yapımında, sebze, et ve balık yemeklerinde |
Maydanoz |
Yaprakları çorba, sos, sebze ve salatalarda |
Biberiye |
Yaprakları çorba ve soslarda, domuz eti ve kuzu etiyle yapılan yemeklerde, salatalarda, sirkede |
Adaçayı |
Yaprakları sosiste, fırında pişirilen etlerde ve balık yemeklerinde |
Kekik |
Yaprakları lahana, bakliyat ve domatesle birlikte et yemeklerinde |
Kereviz |
Yaprakları çorbalarda, soslarda, fasulye ve sığır etiyle yapılan yemeklerde |
Kişniş |
Yaprakları salatalık turşusunda, salatalarda, tohumları ekmek, hamur işleri ve soslarda |
Çemen |
Yaprak ve genç dalları çorbalarda, tohumları Hint baharatlarında, curry baharı yapımında kullanılır |
Hindistancevizi baharı |
Çorba ve et yemeklerinde |
Hintsafranı |
Öğütülmüş kökleri curry yapımında, özellikle Endonezya mutfağında |
Zencefil |
Öğütülmüş kökleri lahanayla birlikte, en çok Hint ve Endonezya mutfağında kullanılır. |
Tarçın |
Öğütülmüş kabukları tatlı yiyeceklerde, Sebzelerde, patates yemeğinde, curry yapımında kullanır |
Kakule |
Tohumları hamur işlerinde, etlerde, et, balık ve sebze soslarında, özellikle Müslüman ülkelerde kullanılır |
Hindistancevizi |
Rendelenmiş olarak çorbalarda, et, balık ve panç içkisinde kullanılır |
Biber (beyaz, kara, sivri) |
Öğütülmüş olarak tüm yemeklerde |
Yenibahar |
Meyveleri çorbalarda, et, balık ve sebzelerde |