Lenfoma hastalığı nedir? Lenfoma hastalığının belirtileri nelerdir?
Lenfoma hastalığı nedir sorusu son dönemlerde sıkça aranan konu başlıkları arasında yer alıyor. Bir kanser türü olan Lenfoma bağışıklık sistemi içerisinde olan lenf bezlerinin görülür. Peki Lenfoma hastalığının belirtileri nelerdir?
Lenfoma tedavisine başlamadan önce mutlaka hangi aşamada olduğu yapılan tetkiklerle belirlenir ve sonrasında da ilgili hekim tarafından tedavi aşamalarına geçilir. Lenfoma tedavisinde kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi tedavi etkili yollardır. Lenfoma bulaşıcı bir hastalık da değildir. Tedavide erken tanı ve kuşkusuz doğru tedavi hastalığı atlatmada başarı sağlamaktadır. Tedavilerde genelde patolojik tanılar önem taşır. Lenfoma ilerleyen yaşla birlikte kadın ya da erkek fark etmeksizin görülme sıklığı artan bir kanser tipidir. Belirtileri çok farklı olup dikkatli olunmalıdır. Uzun süre geçmeyen gripler, kuru öksürükler, bademciklerin şişmesi önemli detaylardır.
LENFOMA TEDAVİSİ NASIL OLUR?
Lenfoma görülme sıklığında artış yaşanmakla birlikte gerek ilaç tedavisi gerekse ilik nakli ile son derece başarılı sonuçlar alınarak kansere çözüm bulunabilmektedir. İlaçların cevap vermediği noktada çare kök hücre naklidir. Tedavide kemoterapi çok önemli bir yere sahiptir. Genelde bu hastalıkta 3 ila 4 haftalık bir kemoterapi uygulaması uygun görülür. Her kürden sonra gerekli tetkikler tekrar yapılır.
LENFOMA BELİRTİLERİ NELERDİR?
Lenfoma belirtisi denildiğinde akla ilk gelen vücutta büyüyen bir kitledir. Bu kitlenin patolojik bir değerlendirmeye alınması gereklidir. Genelde bu kitleler lenf bezlerinde oluşur. En çok bağışıklık sistemini etkilediğinden grip başlıca belirtidir. Geçmeyen bir grip ve kuru öksürük dikkate alınması gereken bir durumdur. Mutlaka uzman kontrolü gereklidir. Beraberinde kilo kaybı ve gece terlemeleri de varsa bu dikkat çekici durum mutlaka değerlendirilmelidir. Kitle büyüdükçe hastada nefes darlıkları, öksürük ve göğüs ağrısı artmaya başlar.
1- Lenfoma hastalığı hızlı ya da yavaş seyreden bir hastalıktır.
2- Lenfoma lenf bezlerinde oluşan bir kanser türüdür.
3- Lenfoma kadın ya da erkek farketmeksizin özellikle ileri yaşlarda görülebilir.
4- Lenfoma tedavisinde kemoterapinin önemi büyüktür.
5- Belirti olarak bir kitle, geçmeyen grip ve kuru öksürük dikkate alınmalıdır.
LENFOMA GÖRÜLEN BİR HASTADA YAŞAM SÜRESİ NE KADARDIR?
Lenfoma hastalığında seyir genelde kısa sürede hızlı gelişir. Bazı durumlarda yavaş gelişenleri de vardır. Bu sebeple yaşam süresi de farklı farklıdır. Lenfoma tedavisi de aynı şekilde değişkendir. Eğer seyir hızlı olursa hasta kısa sürede hayatını kaybedebilir.