Gelecek sene 100. yılına girecek olan 1915 olayları, içerisinde akademisyenler, STK temsilcileri ve siyasetçilerin yer alacağı büyük bir projeyle dünya kamuoyuna anlatılacak.
Gelecek sene 100. yılına girecek olan 1915 olayları, içerisinde akademisyenler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve siyasetçilerin yer alacağı büyük bir projeyle dünya kamuoyuna duyurulacak.
“Karabağ Meselesi Örneğinde Bölgesel Anlaşmazlıkların Olumsuz Sonuçlarının Çözümlenmesi” başlıklı proje kapsamında, 1915 olayları ilk defa tarihsel belgelerle ele alınacak.
Projenin tanıtım konferansı olan “Karabağ Sorunu; Nereden Nereye” başlıklı çalıştay 20 Ocak'ta Ankara’da düzenlenirken, başkanlığını İsmail Safi'nin yürüttüğü Avrasya Sivil Toplum İşbirliği Derneği ve Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği'nin (Eko Avrasya) yürüttüğü bu projeye Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Sivil Toplum Kuruluşlarına Devlet Desteği Şurası ve Azerbaycan'ın Ankara Büyükleçiliği destek verecek.
Projeye Ermeniler tarafından gerçekleştirilen Hocalı katliamı nedeniyle yine sembolik bir gün olan 26 Şubat’ta, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinde başlanacak. Programa, Abdullah Gül Üniversitesi, Adana, Mersin, Trabzon, Giresun, Konya, Erzurum, Erzincan ve Yozgat’ta bulunan üniversitelerle devam edilecek.
KKTC, Almanya ve Hollanda'da projenin yurtdışı ayağı yürütülürken, konferanslarda görev alan akademisyenler, siyasiler ve STK temsilcileriyle program sonunda iki günlük bir kamp yapılacak. Burada somut çözüm önerileri görüşülecek ve hazırlanacak rapor bir kitap haline getirerek bilim çevreleri ve uluslararası kamuoyu ile paylaşılacak.
"Projenin amacı uluslararası kamuoyunu aydınlatmak"
Projeye ilişkin AA muhabirinin sorularını cevaplayan AK Parti İstanbul Milletvekili ve Avrasya Sivil Toplum İşbirliği Derneği Başkanı İsmail Safi, projenin hedefinin uluslararası kamuoyunu aydınlatmak olduğunu belirtti. Safi, "Asırlık bir mesele olan sözde Ermeni soykırımına karşı Türkiye’nin tezlerini güçlendiren bu projeyi önemli kılan, ilk defa uzmanlar tarafından arşivlerden derlenen bilgilerle ele alınmasıdır" dedi.
Mevcut çalışmaların zamanla güncelliğini yitirdiğine işaret eden Safi, "Bu programda ortaya konulacak öneriler, uygulanabilir, gerçekçi öneriler olacak. 100 yıl önce gerçekleştiği veya gerçekleşmediği veya nasıl gerçekleştiği tam olarak ortaya konulamayan bir mesele... Yaşayan şahitleri de olmadığı için elimizde tek kalan Osmanlı ve Rusya’nın Moskova’daki belgeleridir" diye konuştu.