Selülit tüm kadınlar için bir çeşit kâbus olmakla bilikte, bu iyice yerleşik ve görülebilir hale gelmeden -maalesef- ilgilenilmeye başlanmaz. Bu konuya daha önce, yeniyetmelik kısmında değindik. Ancak bu istenmeyen durumu; daha ilk belirtileri ortaya çıktığında tanımlamak ve tedbir almak gerektiğinden, ne kadar çok anlatsak yeridir.
Harekete geçmek için hiç bir zaman geç kalınmış sayıl*maz. Kesin bir çözüm olmadığını kabul etsek bile, ciddile*şen durumu düzeltmek için bazı tedbirler alınabilir.
Selülit dört faktörden kaynaklanır:
- Kadınlarda zaten doğal olarak buna eğlim olması
- Hormonal dengesizlik
- Kötü beslenme alışkanlıkları
Düzensiz ve sağlıksız yaşam koşulları
Son iki faktör üzerinde çalışarak selülitlerin artmasını engelleyebiliriz ve azaltabiliriz. Ama yine belirtelim ki, so*runa global açıdan bakıp, yaşam tarzınızı şöyle bir gözden geçirmeniz gerekiyor.
İşte alınacak bazı önlemler:
-Kilo fazlalığından kurtulun
Depolanmış yağlar, selülitin sıkıştırma etkisine bağlı olarak daha ağır bir tabloya girer. Fazla yağlar ortadan kal*kınca neyin selülit olduğu estetik olmayan görünümündende anlaşılacağı için daha kolay ayırd edilebilir. Böylece lo*kal bir tedavi yoluna gidilebilir.
-Doğru bir beslenme alışkanlığı edinin
Sofradaki kötü alışkanlıklardan vazgeçmek gereklidir. Bunun için Montignac Yöntemi‘nin temel ilkelerine sadık kalmak ve kötü glisemik endeksi yüksek olan glusidleri tü*ketmeye son vermelidir.
- Damar yetmezliğinin tedavisi
Damar yetmezliği, bir başka deyişle “dolaşım bozuklu*ğu”, kadınlarda çok görülür ve selülit semptomları olan ka*dınlarda sistematiktir. Dolaşım sorunları sadece kalıcı ol*maları ile değil, bazı modern yaşam koşulları ile de ağırlaşabilir: Çok sıkı giysiler, çok sıcak banyo, uzun süre gü*neşte kalmak gibi.Çok ciddi vakalarda, doktorun olaya müdahalesi şarttır. Ama bir çok durumda da ninelerimizin kullandığı ve hâlâ (Fransa’da) eczanelerde bulunan bitkisel şuruplar vardır. Bu doğal ürünler çok eskiden beri vardır, zararsızdır ancak olumlu etkileri azımsanamaz.
Her gün biraz ip atlamak ve jimnastik yapmak, haftada iki-üç kez yürümek, jogging, bisiklet ve yüzme sporları özellikle tavsiye edilir.
En etkili egzersiz ise, hiç asansöre binmeyip çok acele etmeden, yavaş yavaş merdivenleri ikişer ikişer çıkmaktır.
- Strese karşı savaşım
Stresinizi trankilizen veya anksiyoletik ilaçlarla azalt*mak yerine relaksasyon, yoga ve sofroloji gibi doğal yön*temleri seçin.
Akapunktur, bazı homeopatik (bitki özlü) reçetelerde strese karşı başarılı sonuçlar vermektedir.