Ukrayna’nın Polonya sınırındaki Lviv şehri mistik ve tarihi yapıları ile turistik bir kenti. Şehir ismi telaffuz edilirken Lvov ya da Lvof, Rusçası ( Львов ) Ukraynaca ise, ( Львів ) olarak da söyleniyor. 2007 nüfus sayımına göre 860 bin bugün ise tahmini olarak 1 milyon kişinin yaşadığı düşünülmektedir.
Lviv
Lviv UkraynaŞehre ait en eski yazılı belge ile Lviv 1256 yılında Daniel Romanovich’un oğlu Leo’nun adından gelmektedir. O dönemden günümüze kadar şehir ticari bir kent konumunda. Şehre Aslanlar şehri de deniyor. Ukrayna’nın en büyük 6 şehridir. Ayrıca kendi adını taşıyan oblastın da idari yönetim merkezidir. Ukrayna’nın mimari ve tarihi anıtlarının yarısına sahiptir bu sebeple kent Unesco tarafından 1988 himaye altına alınmıştır. Bölgede önemli ölçüde gaz, petrol ve kömür yatakları bulunmaktadır. Ayrıca tahıl, şeker pancarı, keten lifi de şehrin geçim kaynaklarındandır. Şehir Ukrayna’nın en ünlü üniversitelerinden birini de barındırıyor. 1917’de Galiçya Meclisi olarak inşa edilen tarihi bina, 1920 yılından bu yana Lviv Üniversitesi olarak kullanılıyor. Binanın tarihini yapısının hiç zarar görmemiş olması ise turistlerin bu binaya olan ilgilerini arttırıyor. Ayrıca şehrin nüfusunun %20’si öğrencidir. Şehirde 200.000’e yakın öğrenci olduğu bilinmektedir. Ayrıca, sanat ve festival şehri olarak da bilinmektedir, her yıl 100’e yakın festival şehirde yapılmaktadır.
Lviv hakkında
Ukrayna’nın geneline bakarak Lviv hakkında kışları şehrin daha soğuk geçtiğini söyleyebiliriz. Şehirde çok fazla yabancı yerleşim ve yaz kış turist akışı olduğundan, yerel halk İngilizce biliyor. Ama Ukrayna geneline göre en enteresan şey, tüm ülkede yaygın olarak Rusça konuşulsa da, şehirde yerel halk sizinle Ukraynaca konuşuyor. Hatta bazı mekanlarda İngilizce bilen personel olmasına rağmen, iletişim kurarken İngilizce kullanmamaya dikkat ediyorlar. Şehir Antalya tadında, turistlere çok alışkın olmalarına rağmen dil konusunda çok mütehasıplar. Şehir turistler açısından da oldukça güvenli bir şehir. Günün her saatinde güvenlik personelleri ve polisler olası olaylara karşı şehirde geziyorlar. Ayrıca polis merkezlerinde İngilizce bilen polisler de bulunuyor. Şehirde ülke genelinde olduğu gibi Grivna ( UAH ) kullanımı mevcut. Şehre Dolar ya da Euro ile giderseniz şehrin merkezinde her 200 metrede bir döviz bürolarından paranızı bozdurabilirsiniz.
Lviv hakkında
Lviv nerede nasıl gidilir?
Türkiye’den hafta sonu kaçamağı ya da gezi için plan yapıyorsanız ve Lviv nerede nasıl gidilir diye düşünüyorsanız hemen söyleyelim. Şehre gitmenin en rahat ve ucuz yolu İstanbul üzerinden uçak ile şehre gitmek. Yaklaşık 2 saat süren bir yolculuk ile şehre ulaşmanız mümkün. Şehre Thy, Atlasjet, Pegasus, Onur Air, Ukraine Airliness gibi birçok firmanın Türkiye’den direk uçuşları mevcut. Bilet fiyatları ise 200 Tl ile 500 Tl arasında değişmektedir. Polonya üzerinden gitmek isterseniz de iki ülke arasında her gün otobüs seferleri bulunmaktadır. Ayrıca Slovakya, Macaristan, Belarus gibi şehrin sınırındaki ülkelerden de seferler bulunmaktadır. Türkiye ile şehir arasında tren seferi arayan seyahat severler için ise şu anda maalesef herhangi bir sefer bulunmamaktadır.
Lviv nerede nasıl gidilir?
Lviv’de fiyatlar
Her ne kadar Ukrayna’nın turistik bir kenti olsa kentte Lviv’de fiyatlaroldukça ucuz. Eğer ekonomik bir yurtdışı tatili düşünüyorsanız, kent bunun için oldukça iyi bir seçim. Özellikle Ukrayna’ya pasaportsuz yeni çipli kimlikler ile giriş başladıktan sonra kent Türkiye’den daha fazla turist almaya başladı. Tur firmaları hafta sonu turları sayısını arttırdı. 300 $ her şey dahil 3 gece 4 gün turları bulmanız mümkün. Ukrayna’nın bu sıra dışı kentinde yemek, alkol, ulaşım gibi günlük ihtiyaçlar ucuz. Akşam eğlencesi için dışarıya çıkmak isterseniz de gideceğiniz restoran, bar ya da gece kulübünün durumuna göre fiyatlar değişir. Ama genelde 2 kişilik bir akşamı içki ve yemek ile 100 TL ile 300 Tl arasında fiyatlarla geçirebilirsiniz. Tabi bir şişe şarap alıp şehir merkezinde partneriniz ile şarap içmek de alternatifler arasında.
Lviv’de fiyatlar