Filler, Tabanlarıyla Görüyor
Güney Asya tsunami afetinde, hayvanların; paranormal algılamalarıyla felaketi önceden sezip sezmedikleri BBC Radyo-4 tarafından "Nature" adlı programda ele alındı.
BBC Radyo-4' ün daha önceki programlarında, bir doğa araştırmacısının, felaketten kaçan maymun sürüsünü izleyerek yaşamını kurtardığını dinleyiciler işitmişti. Aynı radyoda programın sunucusu Lionel Kelleway'ın belirttiğine göre, "Tsunami olayından sonra; gelen raporlarda, dev dalgalar kıyıya vurmadan önce, bazı hayvanlar sürüler halinde hızla kıyıdan uzaklaşıyordu." Bu hayvanlar arasında Patanangala Plajı'nda üç filin hareketleri görgü tanıklarını özellikle etkilemişti. Bu üç fil de, dalgalar kıyıya vurmadan önce oradan uzaklaşmaya çalışıyordu, hem de aceleyle.
"Her nasılsa, fillerin bir tür farkındalığı vardı ki, bu sayede hayvanlar kıyıdan yüksek kesimlere doğru hızla ilerliyorlardı. Hayvanların bu şekilde kaçışlarıyla telefatları, insanlara oranla hemen hemen "hiç" denecek kadar az oldu. Zaten çok eski zamanlardan beri yaygın olan bir inanca göre; hayvanların, büyük doğal afetleri önceden algılama yetenekleri bulunmaktadır."
Konuyla ilgili olmak üzere, California'daki Stanfort Üniversitesinden Caitlin O'Connel Rodwell, fillerin kendi aralarındaki komünikasyonu yıllardan beri incelemektedir. Caitlin' in belirttiğine göre, "Gözlemlere dayalı raporlara bakılırsa, deprem zamanı filler, her zamankinden farklı davranışlar içine girmektedir." Sri Lanka'lı gözlemcilerin de programa katılımını sağlayan sunucu Kelleway fillerin tabanlarının sismik sinyallere duyarlı olduğunu ve fil vokalizasyonları üzerine etütler yapılmakta olduğunu da sözlerine eklemiştir. Sismik titreşimlere karşı fillerin tabanlarının mı duyarlı olduğu, yoksa, bu hayvanların, tabanlarından aldıkları titreşimleri kemikleri aracılığıyla orta kulağa mı aktardıkları henüz bilinmiyor. Bunların her ikisini içeren olasılık da geçerli olabilir.
Belki, bazı insanlar; fillerin bizden daha duyarlı algılamaları olamayacak kadar kaba saba hayvanlar olduğunu düşünebilir. Ama araştırmacı Caitlin'in de kuşkulandığı gibi; filler eğer gerçekten düşük frekanslı volalizasyonları sismik dalgalar şeklinde tabanlarından (toprak aracılığıyla) yayıyorlarsa, yine tabanları aracılığıyla bu dalgaları neden alıyor olamasınlar? Yine Caitlin' in araştırmaları çerçevesinde olmak üzere, Oakland Hayvanat Bahçesi'ndeki Dona adlı fil üzerinde yapılan testler sayesinde fillerin, ayaklarıyla söz konusu titreşimleri algıladıkları anlaşılmıştır.