Sinir sistemi tanımlanacak olursa , vücudun çeşitli parçaları ve beyin arasındaki mesajları birbirine ileten bir hücreler ağıdır denebilir. Bu hücreler ağı nöronlardan meydana gelmektedir. Hücreler, elektrokimyasal formdaki sinyalleri işleyerek bilgiye dönüştürmekte; merkezi sinir sistemindeki glial hücreler ise nöronların çalışmasına yardımcılık görevini üstlenmektedirler. Sinir sistemiyle ilgili bu genel bilgilere ek olarak, sinir sisteminin 2’ye ayrıldığını da eklemek gerekmektedir:
Merkezi Sinir Sistemi: Omurilik ve beyni içeren sistemdir.
Çevresel Sinir Sistemi: Omurilik ve beyinden ziyade, tüm vücuttaki nöronları içeren sistemdir.
Her iki sinir sistemi de insan anatomisinin en temel parçaları arasındadır ve 5 duyumuzun düzgün çalışması bu sistemlerle yakından ilişkilidir. Şimdi hep birlikte bu hayati sistemlerle ilgili ilginç bilgilere değinelim. İşte, sinir sistemi hakkındaki 10 ilginç gerçek:
1- İnsan vücudunda milyarlarca sinir hücresi vardır. Bu hücrelerin sayısının Samanyolu Galaksisi’ndeki yıldızlardan daha fazla olduğu şüpheli olsa da, Dünya’daki insan sayısından fazla olduğu kesindir.
2- Sadece insan beyni, ortalama 100 milyardan fazla nörondan oluşmaktadır. Eğer bu nöronlar yana yana dizilebilselerdi bu, 960 km uzunluğunda bir yola denk gelirdi.
3- İnsan omuriliği, ortalama 19 inç uzunluğuyla, 13,5 milyon nörondan oluşmaktadır. Beyin ile vücudun diğer parçaları arasındaki mesajlar omurilik vasıtasıyla gönderilmektedir.
4- Omurilikte bulunan nöronların çapı 4 ile 100 mikron arasındadır. Nöronlar insan vücudundaki en büyük hücreler olmalarına rağmen, diğer hücreler gibi bölünerek çoğalma sürecine maruz kalmazlar.
5- Sinir sistemi, saniyede 100 metre hızında uyarı iletebilmektedir. Aslında, mesajın beyne iletim hızı saatte 288 km kadar hızlı olabilmektedir.
6- Anne karnında büyümekte olan bir bebekte, dakikada 250,000 nöronun oluşmakta olduğu bilinmektedir. Bebek doğuncaya kadar ise, beyinde yaklaşık olarak 10 milyon sinir hücresi oluşmaktadır.
7- Yeni doğmuş bebeklerde beyin bir yılda 3 kat büyümektedir. Yetişkin bir insan yaşlandığında ise, beyin her yıl 1 gram kaybeder.
8- Yetişkin kadınlarda beynin ağırlığı 1275 gramken, erkeklerde 1375 gramdır. Dünya’nın en ağır beyni ise, 1993 gramlık ağırlığıyla Rus yazar Ivan Turgenyev’e aittir.
9- Beyin ve omurilik çoğunlukla birlikte çalışmalarına rağmen, omurilik belirli hareketleri kendi yerine getirmektedir. Sıcak bir nesneye dokunulduğunda refleksin tetiklenmesi, bununla ilgili verilebilecek birçok örnekten biridir.
10- Sinir sistemi, beynin sağ lobunun vücudun sol tarafını, beynin sol lobununsa vücudun sağ tarafını kontrol etmekte olduğu gerçeğidir.