Işık tanecikler halinde yayıldığından dolayı fiziksel olarak soğurma, yansıma ve kırılma görülür. Işık saydam olan cisimlerden geçerek üç etkiye maruz kalır. Saydam olmayan cisimlerden geçiş yapamaz. Cisimlerin özelliklerine göre bu denge değişiklik göstermektedir. Işık önüne çıkan engeli aşarak devam edebilmesi için saydam olmalıdır.
Işık opak maddelerden geçemez ama opak maddenin arkasında gölge oluşturur. Işık yalnızca saydam maddelerden geçebilir. Saydam olan maddelerden geçişi esnasında ışık kırılır. Yoğunluğuna göre azalır ya da çok yoğun olarak geçiş sürdürür. Saydam olmayan maddelerden geçebilir. Saydam maddeden geçerken kırılma gerçekleşir. Geldiği noktadan farklı noktaya yansıyabilir daha sonra tekrar kırılırsa aynı noktaya gelebilir.
Işığın geçebildiği maddeler şunlardır;
Cam bardak
Poşet
Cam
Plastik şişe
Tül
Buz
Misket
Su
Gömlek
Kazak
Kağıt
Işık saydam olmayan maddelerden geçemez bunu sebebi opak olmalarıdır. Işık gelir çarpar ancak taneciklerin aralarındaki boşluk çok fazla olduğundan dolayı arka tarafına yansımaz. Bazı cisimler saydam olması taneciklerinin arasındaki boşluğun az olmasından kaynaklanır.