Cumhuriyet, halkın iradesine dayanan ve milli egemenliği esas alan bir yönetim şeklidir. Cumhur, halk demektir. Cumhuriyet, halkın devlet yönetiminde söz sahibi olması anlamına gelmektedir. Ülkemizde cumhuriyeti Birinci Dünya Savaşı’nın ardından gerçekleşen Milli Mücadele safhasının ardından 1922 yılında saltanatın kaldırılmasıyla 29 Ekim 1923 yılında ilan edilmiştir.
Cumhuriyetin ilan edilmesiyle birlikte Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur.. Türkiye Cumhuriyeti, laik, sosyal, demokratik ve bir hukuk devleti olarak kurulmuştur. Laiklik anayasaya 1937 yılında girmesine rağmen inkılaplar dönemi laikliğe uygun olarak geçmiştir.
Cumhuriyetin bize kazandırdığı değerler, modern ve çağdaş hukuk anlayışının halk arasında yerleşik hale gelmesi, eğitim ve öğretimin modern olması, devlet kurumlarının modernleşmesi, tarım ve ticaretin geliştirilmesi, ekonomik kalkınmaların kanuni ve hukuki olarak çağdaş bir düzene kavuşması sağlanmıştır.
Cumhuriyet değerleri, milliyetçilik ile mili ve manevi değerlerin yaşatılmasını sağlar. Devletçilik ilkesine göre devlete bağlılığın gerçekleşmesini sağlar. Vatandaşlık görevlerinin yerine getirilmesiyle milli birlik ve beraberliğin oluşmasını sağlar.
Cumhuriyet, halkçılık ve inkılapçılık gerekliliklerinin yerine getirilmesinde de etkilidir. Bilimi, aklı önceleyen ve modern ve çağdaş akımları kendine örnek alan bir yönetim olarak halkın sosyal refah seviyesinin yükselmesini amaçlayan bir yönetimdir. Sosyal refah seviyesinin yükselmesi, toplumda ve devlette ekonomik kalkınmanın sağlanmasının amaçlanması cumhuriyet değerlerine sahip olmakla mümkün olmuştur.