Malzemeler
Mum Kalıbı
Uygun kalınlıkta fitil
Parafin
Mum boyası (isteğe bağlı)
Koku (isteğe bağlı)
Eritme kapları (Su dolu geniş bir kap,
içinde parafini eritmek için daha küçük bir kap)
Termometre
İşitici


Kalıbınızı dolduracak kadar parafini ve bunun %10-15’i kadar stearini eritme kabına alarak, içi su dolu genişçe bir kapta benmari yöntemi ile erimeye bırakın. Parafinin içine su damlamamalıdır. Kalıbınız plastikse, dibini işitilmiş bir çivi vs. yardımıyla tam ortadan delin.
Mumun kalıptan kolay çıkması için Arap sabunu-su karışımı hazırlayın ve bir fırça yardımıyla bu karışımı kalıbınızın iç kısmına, her tarafa gelecek şekilde surun. Sonra kağıt peçeteyle iyice kurulayın.
Fitilinizi bir ucundan tutarak erimiş olan karışıma batırın, diğer ucundan tutarak tekrar batırın ve
donmaya bırakın.

Donan fitili kalıbın içine geçirin; 1 cm. kısmini kalıbın dışında bırakın. Kirlenmemesi için, bu 1 cm. fitilin üzerine küçük bir kağıt parçası vs. koyun ve üzerini bir cam macunu ile kapatarak, kalıbın dibine yapıştırın. Fitilin diğer ucunu, kalıbın ağzına ortalayarak yerleştireceğiniz bir kalemyada tahta çubuğa tutturun. Kalem yada çubuk, kalıbın içine düşmeyecek genişlikte olmalıdır. Fitili kalıbın tam ortasına gelecek şekilde ayarlayın.
Boya kullanacaksanız, karışımınızı dilediğiniz şekilde renklendirin. Az miktarda boya ile acık renk, daha fazla boya ile daha koyu renk mumlar elde edersiniz. Mumunuzun son halinde hangi rengi alacağını görmek için acık renk bir zemine bir damla damlatarak donmasını sağlayın; yada daha iyisi 1 cm kalınlığında karışımı cam bardağa dökerek derin dondurucuya koyun. Birkaç dakika içinde donacaktır.
Koku kullanıyorsanız, mumunuz 80 – 85 C°’ye geldiğinde kokuyu ekleyin (koku miktarını belirlerken üreticinin tavsiyelerine uyun) ve karışmasını sağlayın.
Karışımınızı bu sıcaklıkta, ağır ağır, fitilin hizasından kalıba dokun. (Kalan karışımı saklayın, daha sonra gerekli olacak.) Hava kabarcıklarını gidermek için bir çita vs. yardımı ile kalıbın her tarafına hafifçe vurun. Hiç kabarcık kalmamalı.
Mum, donarken, fitilin çevresinde küçük bir çukur oluşturur. Bu normaldir. Kalıbınızın dişi soğuduğunda ve fitilin çevresinde çukur oluştuğunda, bunu doldurmanın zamanı gelmiştir. Kalan karışımınızı yine 80 – 85 C° sıcaklığa getirin ve mumunuzun dip kısminin düz olması için yeterince karışım dökerek çukuru doldurun.
Tamamen donduğunda ters çevirerek mumunuzu kalıptan çıkarabilirsiniz. Mumu çıkartmak için, gerekirse kalıbın tersine bir parça vurun yada beş ila on dakika buzlukta bekletin. Mumları kalıptan asla kazıyarak çıkarmaya çalışmayın.
Not: Dilerseniz boyayı basta eklemez ve mumunuzu kalıptan çıkardıktan sonra boyayabilirsiniz.Temel Mum Malzemeleri
Mum yapımında güvenlik önlemlerinin dışında hiçbir kesin kural yoktur. Hayal gücünüz ve kazanacağınız deneyimler sayesinde çok çeşitli mumlar elde edebilirsiniz. Mumun son halini etkileyen çok çeşitli faktörler bulunmaktadır (fitil, parafin, sıcaklık, katkı maddeleri, kalıp turu, kalıp, boya, kokular vs). Verilen reçeteleri her zaman kendi deneyimleriniz için bir başlangıç noktası olarak kabul edin. Çalışma alanınızda bir not defteri bulundurun ve çalışmalarınızı (yukarıdaki faktörler) kaydedin. İdeal mumunuzu yapıp kullandığınız malzemeleri not etmediğiniz bir durumla karsılaşmak istemezsiniz.
Araç gereçler

  • İçinde su kaynatabileceğiniz genişçe bir kap: Bu kabı, parafinin benmari yöntemiyle eritilmesi sırasında kullanacaksınız.
  • Şapsak yada geniş bir sut cezvesi
  • Termometre
  • Tencere tutacağı yada pense
  • Kalıp
  • Fitil için kesme aleti
  • İnce cop çubuklar (parafini karıştırmak ve fitilleri tutturmak için)
  • Kalıplı mumlarda delik açmak için çivi
  • En az 20 cm eninde fırın tepsisi (çeşitli kullanımları vardır, fakat baslıca kullanım alanı kalıp mumların alt kısmini düzleştirmektir)

Malzemeler
Mum yapımı için çok çeşitli malzemeler satılmaktadır fakat yeni başlayanlar için en iyisi genel amaçlı, 60 – 65 C° civarında eriyen parafindir. Deneyim kazandıkça, farklı parafin türlerini kullanmak isteyeceksiniz.

Stearin: Stearik asit olarak da bilinir. Mumun sertleşmesi, kalıptan daha kolay çıkması ve matlık derecesinin artırılması için kullanılır. Yüzde 10-15 arasında kullanılır (yazın sıcakta mumunuzun yumuşamaması için bu oranı artırabilirsiniz), yani 500 gram parafin için 3-5 çorba kasığı kadar.
Fitil: Yapmayı planladığınız mumların kalınlığına Gore, çeşitli kalınlıklarda fitil satın alabilirsiniz. Fitil kalınlığını ayarlamak için evdeki mumları inceleyebilirsiniz. Test ettiğiniz mumunuzun alevi çok küçükse daha kalın, alev fazla büyük ve mumun çabuk tükenmesine neden oluyorsa daha ince bir fitil kullanmanız gerekir. Fitilin kalınlığını ayarlamak, mumunuzun yanış biçimini ayarlamanın en kolay yoludur. Mum formülünüzde değişiklik yaparken, fitil kalınlığını da göz önünde bulundurmanız gerekecektir. Elinizin altında daha ince yada daha kalın bir fitil yoksa, stearini azaltarak yada artırarak istediğiniz yanma seklini elde etmeniz mümkündür.
Boyalar: Mum için özel hazırlanmış likit yada toz boyalardır. Erimiş parafin karışımınıza az miktarlarda ekleyerek istediğiniz renk tonunu elde edebilirsiniz. Renk tonunu test etmek istediğinizde uygun bir zemine bir damla damlatarak donmasını bekleyin. Daha iyi bir yöntem ise karışımdan plastik bir bardağa 2 cm kalınlığında dökmek ve buzlukta bekletmektir. Bu size, mumun son halinin tam olarak nasıl görüneceğini söyleyecektir.
Koku maddeleri: Koku maddelerini kullanırken genel kural olarak üreticinin tavsiyelerine uymalısınız.
Ayırıcı: Ayırıcı olarak su ile seyreltilmiş Arap sabunu kullanabilirsiniz. Bunun için bir fırça ile kalıbınızın her yerine gelecek şekilde sabun-su karışımını surun. Kağıt peçete ile iyice kurulayın. Bu işlem mumun kalıptan kolay çıkması için çok önemlidir.
Kalıplar: Mum yapımı için özel olarak üretilmiş metal, silikon, plastik vs. kalıpları kullanabileceğiniz gibi, evde çeşitli plastik ambalajları, kapakları, bardakları vs. kalıp olarak kullanabilirsiniz.

Cam macunu:
Fitilleri kalıplara tuttururken kullanmak için.