2 tatlı kaşığı pekmez (10 gr) 29 kal enerji verirken, saf şekerin 2 tatlı kaşığının (10 gram) enerji değeri ise 40 kaloridir. Saf şeker sadece basit karbonhidrat içerir, vitamin mineral içermez. Pekmez saf şekerden daha düşük enerji içermekle birlikte besin değeri oldukça zengin bir tatlıdır. Pekmez; kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum, bakır ve magnezyum minerallerini içerir. Pekmezde ayrıca B grubu vitaminlerinden B1, B2, ve niasin bulunmaktadır.
Pekmez demir kaynağı
Pekmezin en çok bilinen ve ilk akla gelen artısı demir mineralini bol miktarda içermesidir. Demir vücudumuzda kan hücrelerinin yapısında hemoglobinin içinde, kas hücrelerinin yapısında miyoglobinin içinde bulunur. Demir içeren hemoglobin solunumda hücrelere oksijen taşınmasında görevlidir. Hücrelerimizin oksitlenmesi ve çalışmasında demirin etkisi tartışmasız çok önemlidir. Besinlerle alınan demirin vücutta kullanımı %20 civarındadır. Bu oran oldukça düşüktür. Onun için ne kadar çok ve sürekli doğal yiyeceklerin yapısından demir alırsak o kadar sağlıklı ve enerjik oluruz. Her gün 1- 2 tatlı kaşığı pekmez tüketmek demir açısından yerinde bir takviye olacaktır.
İçerdiği kalsiyum süt kadar kıymetli
Pekmez aynı zamanda kalsiyum açısından yardımcı kaynaktır. Kalsiyumun ana kaynağı süt ve süt ürünleri olmakla birlikte pekmezin içerdiği kalsiyum da kıymetlidir. Dimağlarımızda kemik yapısıyla özdeşleştirdiğimiz kalsiyumun vücudumuzda birçok görevi vardır.
Pekmezin fayda listesi çok uzun
• Kalsiyum kemik ve diş oluşumunda görevlidir.

• Kaslarımızın kasılması ve gevşemesinde kalsiyum birçok mineralle birlikte görev alır.

• Kanın pıhtılaşmasında kalsiyum görev alır. Kanımızın gerektiği zaman pıhtılaşması sonucu yaralanmalarda aşırı kan kaybını önlemiş oluruz.

• Sinirsel uyarı iletiminde kalsiyum gene devrededir.

• Vücudumuzda bazı enzimlerin aktif halde çalışmasının sağlar.

• Vücudumuzda asit baz dengesinin sağlanmasında gene birçok mineralle işbirliği halindedir.

• Demirin etkin biçimde kullanılmasında kalsiyum işlevseldir.

• Kalsiyum hücre duvarı geçirgenliğinde birçok minerallerle birlikte görev alarak, hücrelerin beslenmesini sağlar.

• Yüksek tansiyonun düşürülmesinde, düşük tansiyonun dengelenmesinde kalsiyum minerali gene devrededir.

Vücudun dengesi pekmezde saklı
Pekmez de bulunan potasyum ve sodyum da vücudumuzda asit baz dengesi, su dengesi ve osmatik denge dediğimiz basınç dengesi için başrolde görev alan minerallerdir. Tansiyonun kontrolü bu iki mineralin uyumu ile sağlanır.
Pekmezde ayrıca fitoöstrojenler gibi bazı doğal kimyasallarda bulunur. Fitoöstrojenler vücudumuza destek olabilmektedir.
• Fitoöstrojenler, östrojen reseptörlerine bağlanabilen bitkisel bileşiklerdir. Menopoz tedavisinde destek olabilmektedir. Menopoz döneminde ateş basmasının daha az ve hafif görülmesinde etkili olabilmektedir.

• Fitoöstrojenler menopoz öncesi kadınlarda aşırı östrojenin neden olabileceği yan etkileri; meme ve göğüs kanseri riskini azaltabilmektedir.

• Fitoöstrojenler, vücudun diğer sistemleri (kemik, beyin, kalp, damar) üzerine östrojenlerin olumlu etkilerini gösterebilirler.

• Fitoöstrojenler LDL kolesterolü düşürebilir, damar sertliğini ve osteoporozu önlemede yararlı olabilirler.

Pekmez her yaşta ve her dönemde, her zaman tüketilmelidir. Çocuklarımıza şurup gibi tatlı kaşığı ile verebileceğimiz gibi tahinle karıştırıp çikolata dokusunda ekmeğe sürüp verebiliriz veya su ile karıştırıp soğuk bir içecek olarak da sunabiliriz. Ayrıca meyveli tatlılarımızda lezzet verici olarak ilave edebiliriz.