Ne zaman birkaç kilo aldığımızı düşünsek hemen ilk yaptığımız ekmeği kesmek olur. Kilo aldığımızda ekmeğe düşman oluruz. Aslında doğru şekilde tüketildiğinde en masum besindir ekmek” diyen Uzman Diyetisyen Sema Gübür, tam tahıl ekmeğinin ihtiyaçtan fazla yememek kaydıyla yağ içermemesi, insanı tok tutması ve doğal olması nedeniyle diyetlerde rahatlıkla tüketilebileceğini belirtti.

Ekmek, çocukluktan yetişkinliğe kadar her dönemde bireylerin günlük beslenmesinde yer alan önemli bir besindir. Karbonhidrattan zengin bir besindir ve vücuda enerji sağlamada kullanılır. Ayrıca vücut açısından son derece önemli vitaminlerin B12 vitamini hariç özellikle B grubu vitaminlerin en zengin kaynağıdır. B grubu vitaminleri enerji metabolizması için son derece önemlidir. Bu nedenle çocukların büyüme ve gelişmesi için B grubu vitaminleri hayati önem taşır. Vücudumuz için günlük gerekli olan enerjinin %55-60’ının karbonhidratlardan gelmesi gerekir. Bu noktada da ekmek çok önemli bir görevi üstlenir. Ekmek tek karbonhidrat kaynağı değildir ama meyve sebzelerden aldığımız karbonhidratlarla ekmekten aldığımız karbonhidratı karşılaştırınca, bu besinlerden aldığımız miktarın ne kadar az olduğunu görürüz. Un, su, tuz, maya ve yoğurmanın buluşması ile ekmek yolculuğu başlar. Kuru üzüm, ceviz gibi çeşniler ilave ederek istediğiniz lezzette kendi ekmeğinizi yapabilirsiniz.

Ekmek yemediğini iddia eden birçok kişi aslında ekmek yerine geçen birçok besini fazlasıyla tüketiyor. Üstelik ekmekte olmayan birçok katkı maddesi ve yağı da tüketmiş olarak. Örneğin;

2 çorba kaşığı pilav = 1 dilim ekmek
2 çorba kaşığı makarna = 1 dilim ekmek
1 orta boy haşlama patates = 1 dilim ekmek
3 çorba kaşığı mısır = 1 dilim ekmek
2-3 adet diyet bisküvi = 1 dilim ekmek
1 adet simit = 4 dilim ekmek

Mayalı ekmek, mayasız ekmekten daha değerlidir
Mayasız ekmek tüketimi ile buğday tanesinin kabuğunda bulunan fitat denilen madde, mineral emilimini özellikle demir emilimini azaltır. Ekmeğin mayalanarak yapılması fitat denilen bu maddenin etkisini ortadan kaldırır.